Αναμένουν τέσσερα χρόνια για να λειτουργήσει στέγη ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός Οκτωβρίου

Εδώ και τέσσερα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής Παλαιχωρίου αναμένουν να λειτουργήσει η στέγη ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι, ωστόσο ακόμη να γίνει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής των κατοίκων των ορεινών περιοχών να παραμένει υποβαθμισμένη.

Μετά από επίπονες προσπάθειες που άρχισαν από τη δεκαετία του 1990, έγινε τελικά κατορθωτό να ανεγερθεί στέγη για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων στο Παλαιχώρι. Το έργο, που κόστισε πέραν των €3 εκατομμυρίων, αποπερατώθηκε το 2018, αλλά έκτοτε δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ταλαιπωρία των ηλικιωμένων της περιοχής αλλά και των οικείων τους, αφού τα πλησιέστερα γηροκομεία βρίσκονται στην Κλήρου και το Αρεδιού.

Μάλιστα, κάποιοι από τους ηλικιωμένους αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε πιο μακρινές περιοχές.

Στη στέγη συμμετέχουν οι κοινότητες Παλαιχωρίου Μόρφου, Παλαιχωρίου Ορεινής, Απλικίου, Συκόπετρας και Φτερικουδίου. Τη διαχείριση της στέγης έχει το ίδρυμα «Υπηρεσίες Ηλικιωμένων Άγιοι Ανάργυροι» και στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν οι εκάστοτε κοινοτάρχες των 6 κοινοτήτων ή αντιπρόσωποί τους.

Ερωτήματα Χ. Χριστόφια προς κυβέρνηση

Ο βουλευτής Κερύνειας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, απέστειλε τον περασμένο Ιούνιο σχετική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς, καθώς πρόκειται για ένα έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε το κράτος έχει την ευθύνη να ελέγχει για την υλοποίησή του.

Τέτοια έργα αναμένεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αστυφιλίας. Στην επιστολή του ο Χ. Χριστόφιας αναφέρει ότι μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει αξιοποιηθεί και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς (Υφυπουργείο Πρόνοιας, Υπουργείο Οικονομικών) που εμπλέκονται στο όλο έργο να ενημερώσουν άμεσα για τους λόγους όλης αυτής της καθυστέρησης που παρατηρείται. Επίσης, ζητά να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από πλευράς ΕΕ, αφού η Στέγη χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το κτίριο ανεγέρθηκε από το 2018, αλλά έμεινε αναξιοποίητο»

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι αναμένεται να λειτουργήσει εντός Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο κοινοτάρχης Παλαιχωρίου Μόρφου, Θεόφιλος Μιλτιάδη, ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αρκετά προβλήματα, μεταξύ αυτών και γραφειοκρατικά. Σημειώνοντας ότι σήμερα έχουν επιλυθεί, ανέφερε ότι ξεκίνησαν να γίνονται έργα συντήρησης στο κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε από το 2018 αλλά έμεινε αναξιοποίητο. Επίσης, δήλωσε ότι ξεκίνησε να εξοπλίζεται.

Μέχρι στιγμής εξοπλίστηκαν οι θάλαμοι. Αναμένεται να φθάσει αυτές τις μέρες και η γεννήτρια από το εξωτερικό, ενώ, όπως είπε, εκκρεμεί ακόμη μία δόση από τη χορηγία, η οποία αναμένεται σύντομα. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στέγη ηλικιωμένων θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά εντός Οκτωβρίου.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy