Την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ως «ασέβεια στο διεθνές δίκαιο», η τουρκική και η τ/κή πλευρά εντείνουν τις αντιδράσεις τους στις κινήσεις της Δημοκρατίας είτε αυτές αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό είτε την παραχώρηση διευκολύνσεων που παραπέμπουν σε «στρατιωτικοποίηση» της Κύπρου.

Χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι απείλησε ότι «και στις περιοχές που κήρυξε ΑΟΖ η άλλη πλευρά θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας» για φυσικό αέριο αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψουν σε ένα κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή, όπως είπε. «Όσα δικαιώματα έχει η νότιος Κύπρος, τα ίδια δικαιώματα έχει και η βόρειος επί των υδρογονανθράκων εκεί. Κι εμείς άλλωστε ως Τουρκία έχουμε συμφωνίες με τη βόρειο Κύπρο.

Συνεχίζουμε εντατικά τις έρευνές μας στην ΑΟΖ συμπεριλαμβανομένης της βορείου Κύπρου», ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη: «Εμείς λέμε ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας και στις περιοχές που κήρυξε η άλλη πλευρά. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έχει λάβει αδειοδότηση από παλιά, συνεχίζουμε τις έρευνές μας και θα τις συνεχίσουμε. Και μετά στην ΑΟΖ που διεξάγει τώρα έρευνες το Μπαρμπαρός, στο τεμάχιο 9.

Στο τέλος μπορεί να γίνει γεώτρηση». Από την πλευρά του ο λεγόμενος «υπέξ», Κουντρέτ Οζερσάι, προέκτεινε τις απειλές της Τουρκίας λέγοντας ότι το ψευδοκράτος -και ως Τουρκία- δεν θα επιτρέψουν να συμβούν τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο στο θέμα των φυσικών πόρων, όσο και στη στρατιωτική ισορροπία και ισορροπία ασφάλειας. «Τι γίνεται; Να μην ανησυχεί κανείς ότι μας διαφεύγει οτιδήποτε. Άλλωστε στο νησί υπάρχει μια διαφορετική ισορροπία. Όταν θα φτάσει στο σημείο να χαλάσει αυτή η ισορροπία, θα κάνουμε κι εμείς τα βήματα που θα χρειαστεί», είπε αναφερόμενος στις διευκολύνσεις προς τη Γαλλία, την άφιξη των F35 στις βρετανικές βάσεις και στη συνεργασία με το Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία επιχειρεί να μεταδώσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπογράμμισε ότι η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και χαρακτήρισε την τουρκική πρακτική ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας παράλληλα ότι την ίδια ώρα είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει δήθεν δικαιώματα στο ψευδοκράτος. Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί για το προσεχές διάστημα.

Όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτές διασφαλίζουν τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή, ενώ ειδικά το Ισραήλ μπορεί, όπως είπε, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρεί με τις ΗΠΑ λόγω της σύμπλευσης των συμφερόντων τους.

Νίκη Κουλέρμου