Αναμονή για το μέλλον των νοσηλευτών – ΟΚΥπΥ: Να υποβάλουν αίτηση όταν προκηρυχθούν θέσεις

Αναστάτωση έχει προκληθεί στις τάξεις των νοσηλευτών μετά την απόφαση να σταματήσει η εργοδότηση δύο νοσηλευτών που τελούσαν υπό 10μηνη επίταξη για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Αμμοχώστου που είχε χαρακτηρισθεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τις ανάγκες της πανδημίας. Το όλο θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ζήτησε αναστολή της χθεσινής εξαγγελθείσας στάσης εργασίας των νοσηλευτών ώστε να βρεθεί τρόπος επίλυσης.

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ από την πλευρά του απαντά ότι οι δύο νοσηλευτές δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση όταν προκηρυχθούν θέσεις εργασίας, λέει ο ΟΚΥπΥ.

Παρά «τις εξαιρετικές επιδόσεις και το ήθος των συγκεκριμένων τριών νοσηλευτών που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο επίταξης ενδιάμεσα της πανδημίας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει βάσει των νομικά συμβατών διαδικασιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Προστίθεται ότι «από τους τρεις επηρεαζόμενους νοσηλευτές των οποίων τα συμβόλαια έχουν λήξει, ο ένας έχει ήδη προσληφθεί βάσει αυτών, οι υπόλοιπες δύο αιτήσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν ως έχουν, ενώ οι δύο νοσηλευτές δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στον ΟΚΥπΥ όταν προκηρυχθούν θέσεις εργασίας».

Ο ΟΚΥπΥ εξηγεί ότι «για τις προσλήψεις νοσηλευτών στον ΟΚΥπΥ υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες εντός των νομικών πλαισίων που είναι γνωστές στους υποψηφίους, στους εργαζομένους και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, διαδικασίες οι οποίες ισχύουν καθολικά για όλους».

Τέλος, αναφέρει ότι «προσλαμβάνει με νόμιμες πρακτικές πρόσληψης που τηρούν τις καθιερωμένες διαδικασίες και προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των υποψηφίων για εργασία».

Επίσης, σε σχέση με το θέμα αυτό και ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτει τα περί παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο έργο της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή της απεργίας των νοσηλευτών θεωρήθηκε από κάποιους ως παρέμβαση προς το έργο της Υπουργού Υγείας και παράκαμψή της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του από την Αθήνα, απάντησε: «Καμία παρέμβαση. Ήταν σε πλήρη συνεννόηση με την Υπουργό Υγείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ο Πρόεδρος θέλει να παραμείνει ανοικτός ένας διάλογος με οργανωμένα σύνολα, με τους κοινωνικούς εταίρους. «Άμεσα με την άφιξή του θα υπάρχουν ανακοινώσεις», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy