Ανανεώνουν το ραντεβού τους φαρμακέμποροι και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα οι κατασκευαστές και εισαγωγείς φαρμάκων και ο ΟΑΥ μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχαν σε σχέση με τα φάρμακα που θα περιληφθούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) και το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού για τα φάρμακα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), Αυγουστίνος Ποταμίτης, ανάφερε πως χθες τους δόθηκαν από πλευράς ΟΑΥ αναθεωρημένα στοιχεία για τις δαπάνες, ωστόσο δεν υπάρχουν μέσα τα λειτουργικά έξοδα. Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογηθούν και θα υπάρχει απάντηση σε επόμενη συνάντηση των δυο πλευρών. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ποταμίτης, φαίνεται να προκύπτει διαφορά με τον υπολογισμό του ΟΑΥ, αφού υπάρχουν πωλήσεις οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται.

 

Για παράδειγμα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι αγορές φαρμάκων από τα κατεχόμενα ή οι αγορές από την Ελλάδα, τις οποίες κάνουν ιδιωτικά οι πολίτες. Επίσης δεν λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι κάποια διοικητικά έξοδα που σήμερα έχει το κράτος θα τα επωμίζονται πλέον οι εταιρείες. Η διαφορά που προκύπτει υπολογίζεται γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ, όμως, όπως είπε ο κ. Ποταμίτης, είναι έτοιμοι για διάλογο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ανάφερε πως δόθηκαν τα στοιχεία και οι υπολογισμοί που έχει κάνει ο Οργανισμός στους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές φαρμάκων. «Περιμένουμε τώρα τις δικές τους θέσεις, είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και γι’ αυτό έχουμε συμφωνήσει ότι θα πραγματοποιήσουμε μια νέα συνάντηση σε δέκα περίπου ημέρες για να τους δοθεί και χρόνος να μελετήσουν τους δικούς μας υπολογισμούς και να προχωρήσουμε στη διαβούλευση».

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, είναι και σε αυτή την περίπτωση σφαιρικός. Την ερχόμενη Πέμπτη στο Προεδρικό ο ΟΑΥ Νωρίτερα ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανάφερε ότι μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα μεταβούν την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Προεδρικό για να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αναφορικά με τις συναντήσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος των επαφών που ξεκίνησε ο ΟΑΥ σε όλες τις πόλεις και κατά τις οποίες ο Οργανισμός ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, μεταξύ άλλων, για την ένταξη των νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ και για τον τρόπο αποζημίωσής τους.

 

Τέλος, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι προγραμματίζεται και συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.