Ανανέωση αδειών κυκλοφορίας 2019 : Πότε ξεκινά η περίοδος – τρόποι πληρωμής

Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών, ενώ όπως τονίζει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών απο τη Δευτέρα 7/1,  για ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας που θα γίνονται μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή από τη Δευτέρα 11.3.2019, θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση το ποσό των 10 ευρώ συν το «δέκα τοις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος».

 

Οι άδειες κυκλοφορίας θα μπορούν να ανανεωθούν από το διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy, από Εμπορικές Τράπεζες, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (Λευκωσία στα κεντρικά γραφεία).

Στα γραφεία του ΤΟΜ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και διαδικτυακά, θα μπορούν να ανανεώνονται οι άδειες κυκλοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας (MOT) σε ισχύ και ασφάλεια. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΤΟΜ, ο έλεγχος των οχημάτων θα αρχίσει την Τρίτη 12.3.2019 και από την ημερομηνία αυτή η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) θα καταγγέλλουν όσους κυκλοφορούν οχήματα χωρίς ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας.

Επίσης, για την αποφυγή ενδεχόμενης υπερφόρτωσης του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία, συμβουλεύει όλους να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες. Το ΤΟΜ υπενθυμίζει και τονίζει ότι δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

Ακινητοποίηση ή καταστροφή οχήματος Όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους κατά το 2018, αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το 2019 θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών αίτηση ακινητοποίησης του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ12Α. Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται ως αστικό χρέος, οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία. Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει οι ιδιόκτητες να υποβάλλουν στα γραφεία του ΤΟΜ ή του ΚΕΠ ή στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.