Ανανεώθηκαν οι έκτακτες εξουσίες της βρετανικής κυβέρνησης για την πανδημία

Εγκρίθηκε από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον για ανανέωση των έκτακτων εκτελεστικών εξουσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και να εκδίδει σχετικά νομοθετικά διατάγματα σε σύντομο χρόνο για τις περιοχές όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Περίπου 80 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος είχαν αντιδράσει έντονα, υποβάλλοντας τροπολογία που θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση του νομοθετικού σώματος για την επιβολή νέων μέτρων.

Η τροπολογία, ωστόσο, απορρίφθηκε το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ ως μη σύμφωνη με την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, ωστόσο και κατόπιν της κριτικής από τον σερ Λίντσεϊ περί «περιφρόνησης» του κοινοβουλίου με τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τα μέτρα, η κυβέρνηση προέβη σε μερική υπαναχώρηση.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, στο εξής σημαντικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν ολόκληρη την Αγγλία ή ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα περνούν από συζήτηση στη Βουλή και «όπου δυνατόν» από ψηφοφορία.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές, που στη συνέχεια υπερψήφισαν την ανανέωση των εκτάκτων εξουσιών. Το αποτέλεσμα ήταν 330 ψήφοι υπέρ και 24 κατά.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News