Η Έφορος Ασφαλίσεων ελέγχει περίπου 30 ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο. Για την περίπτωση της πτώχευσης της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι συζήτησαν κατά πόσο είχαν ελεγχθεί τα κεφάλαια, οι μέτοχοι και η φερεγγυότητα της εν λόγω εταιρείας.

Η άποψη της Εφόρου Ασφαλίσεων, είπε, είναι ότι έκαναν όλα τα απαιτούμενα βήματα από τη νομοθεσία και τελικά αναγκάστηκαν να κλείσουν την εταιρεία για να μην αυξηθούν οι ζημιές. Θα συζητηθεί πιο εξειδικευμένα το ζήτημα στην Επιτροπή Ελέγχου, πρόσθεσε.

Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και κυρίως το πόσο εκτεθειμένοι είναι οι Κύπριοι πολίτες, από την πτώχευση της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic, έθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού στην Έφορο Ασφαλίσεων, ενώ το θέμα θα εξεταστεί – όπως ο ίδιος είπε – πιο εξειδικευμένα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Τα ερωτήματα, ανέφερε, είναι κατά πόσο είχε διασφαλιστεί στον ουσιώδη χρόνο η κεφαλαιουχική επάρκεια της εταιρείας όταν εγκρίθηκε από τις κυπριακές αρχές η εξαγορά της, το 2016. Δεύτερον, εάν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητοι εποπτικοί έλεγχοι από την αρχή, ώστε να δοθεί η έγκριση για την εξαγορά. «Και το τρίτο και το πιο σημαντικό, πόσο εκτεθειμένοι είναι οι Κύπριοι πολίτες που ουσιαστικά κινδυνεύουν με σημαντικές απώλειες χρημάτων από την πτώχευση της ασφαλιστικής εταιρείας».

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα συνεχιστεί, η συζήτηση επίσης, είπε ο κ. Δαμιανού, αλλά ο Κύπριος πολίτης έχει ζημιώσει από αυτή την υπόθεση και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν, πέραν της ίδιας της εταιρείας.

Για τον θεσμό της Εφόρου Ασφαλίσεων υπάρχουν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, δήλωσε ο κ. Δαμιανού, «πλην όμως, όταν προσεγγίσουν την μάχαιρα του ΥΠΟΙΚ, τα χρήματα δεν υπάρχουν ή δεν δίδονται ή οι προτεραιότητες του Υπουργείου είναι κάπου αλλού παρά στην εποπτεία ή τον αποτελεσματικό έλεγχο από τις κυπριακές αρχές».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πως κανένας Κύπριος ασφαλισμένος σε εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, θα βρεθεί στο μέλλον ξεκρέμαστος και ανασφάλιστος. «Θα εξασφαλιστεί σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι η εταιρεία είναι αφερέγγυα».

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να γνωρίζει ο κόσμος πως ο αρμόδιος θεσμός για παράπονα κατά των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και εκεί πρέπει να απευθύνεται όταν ένας πολίτης θεωρεί πως μια εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντί του.