Αναπάντητο το ερώτημα για το πού βρίσκονται τα 14 ασυνόδευτα παιδιά

Η προβληματική διαχείριση των ασυνόδευτων οδηγεί στη φυγή

Διερεύνηση για την ύπαρξη κυκλωμάτων ζητά η Επίτροπος για το Παιδί

 

Χωρίς απάντηση παραμένει το ερώτημα για το πού βρίσκονται τα 14 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία εξαφανίστηκαν από το 2019. Το όλο θέμα απασχόλησε εκ νέου χθες την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, να αναφέρει ότι από το 2018 μέχρι σήμερα καταγγέλθηκαν 109 εξαφανίσεις. Εντοπίστηκαν τα 95 παιδιά και δεν υπήρξε οποιαδήποτε μαρτυρία για διασύνδεση των υποθέσεων με εγκληματικές ενέργειες. Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε και τη δυσκολία καταγραφής των στοιχείων των παιδιών, καθώς δεν έρχονται με ταξιδιωτικά έγγραφα και ως εκ τούτου η Αστυνομία βασίζεται, όπως είπε, στα στοιχεία που θα δηλώσουν, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει συνεργασία με κάποιες χώρες για εντοπισμό τους. Κατά τη συζήτηση προέκυψε επίσης ότι η προβληματική διαχείριση που τυγχάνουν τα ασυνόδευτα οδηγεί πολλές φορές στη φυγή.

Η Α’ Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Χαρά Ταπανίδου, ανέφερε εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες αποτελούν τους νόμιμους κηδεμόνες των ασυνόδευτων παιδιών, πως σήμερα βρίσκονται στην Κύπρο 855 ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου. Να σημειώσουμε πως στο Πουρνάρα φιλοξενούνται 196 ασυνόδευτα παιδιά.

Ανέφερε ότι ναι μεν έχουν την ευθύνη της κηδεμονίας των παιδιών, ωστόσο σημείωσε ότι το Κέντρο Πουρνάρα είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασύλου. Ωστόσο άλλοι εμπλεκόμενοι υπέδειξαν ότι τα προβλήματα εντοπίζονται τόσο στο Πουρνάρα όσο και στις στέγες φιλοξενίας που εποπτεύονται από το Γραφείο ευημερίας, αφού, όπως είπε, υπάρχουν παιδιά που εγκαταλείπουν τις στέγες.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Λειτουργού του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπου επεσήμανε την απουσία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υφυπουργείου Πρόνοιας. Επισημαίνεται παράλληλα ότι τόσο στο χώρο πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα όσο και στις δύο δομές σε Πάφο και Λάρνακα εφαρμόζεται άτυπη μορφή κράτησης, στη βάση της οποίας απαγορεύεται η έξοδος των παιδιών από το χώρο. Εντοπίζει σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων, ειδικότερα στα πρώτα στάδια μεταχείρισής τους στο Πουρνάρα, οι οποίες ενδεχομένως δημιουργούν πολλαπλούς κινδύνους για αυτούς, να είναι εύκολα θύματα διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης και εμπορίας, είτε να αναγκάζονται να αναζητούν άλλες επικίνδυνες εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Από την πλευρά της πάντως η Επίτροπος για αντιμετώπιση του φαινομένου εξαφάνισης ασυνόδευτων ανήλικων συστήνει όπως αξιοποιηθεί η εμπειρογνωμοσύνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, καθώς και να προωθηθεί ενδελεχής εξειδικευμένη διερεύνηση από μέρους της Αστυνομίας για την ύπαρξη κυκλωμάτων που δρουν με σκοπό την εκμετάλλευση των ευάλωτων αυτών ομάδων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy