Αναπέμπει τον ιταλικό προϋπολογισμό η Κομισιόν

H Koμισιόν αποφάσισε να αναπέμψει για διορθώσεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, μετά από συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε σήμερα στο Στρασβούργο, ανακοίνωσαν ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Στρασβούργο, το προσχέδιο περιείχε “ξεκάθαρες και ηθελημένες παρεκκλίσεις από τις δεσμεύσεις της Ιταλίας τον περασμένο Ιούλιο”. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, “η πόρτα της Κομισιόν δεν κλείνει”, όπως είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι “θέλουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο μας με τις ιταλικές αρχές” χαιρετίζοντας τη δέσμευση του υπουργού Τρια και τονίζοντας ότι “για το σκοπό αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό το πνεύμα τις προσεχείς εβδομάδες”.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εντόπισε “μια ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο”, αναφέρει η απόφαση και εξέδωσε επίσημα σύσταση που ζητά από την Ιταλία “να υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού σχεδίου εντός τριών εβδομάδων”, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

“Η ευρωζώνη βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, βασισμένους σε κανόνες που είναι ίδιοι για όλους και είναι η δική μας δουλειά και καθήκον να υποστηρίξουμε το κοινό συμφέρον και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη”, τόνισε ο Β.Ντομπρόβσκις. “Το χρέος της Ιταλίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και οι Ιταλοί φορολογούμενοι ξοδεύουν για αυτό περίπου το ίδιο ποσό σε σχέση με την εκπαίδευση”, τόνισε και ανακοίνωσε ότι “προσβλέπουμε σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο κατά τις προσεχείς εβδομάδες”.

“Η σύσταση που υιοθέτησε σήμερα η Κομισιόν δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν”, συμπλήρωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, στο Λουξεμβούργο, ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ ξεκαθάριζε μιλώντας στον Τύπο πως “η Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα”, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία λογική τέτοια σύγκριση και τόνισε ότι αφενός η “επιμόλυνση” από την κατάσταση στην Ιταλία είναι προς το παρόν πολύ μικρή, αφετέρου “δεν συντρέχει κανένας λόγος για πανικό”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.