Αναπλ. Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο : Οι κυρώσεις έβλαψαν τις ρωσο-κυπριακές σχέσεις

Άντρει Πανίκοφ: Επιτετραμμένος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο

• Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών δεν εμπλέκεται σε καμία διαπραγμάτευση με τους Τουρκοκύπριους σχετικά με την οργάνωση απευθείας πτήσεων.

Του Θανάση Αθανασίου

Μήνυμα προς τη Λευκωσία ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έπληξαν τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις έστειλε σε συνέντευξη του στον ΑΣΤΡΑ 92,8 ο Αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Άντρει Πανίκοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ωστόσο, σχολιάζοντας τις φήμες περί «απευθείας πτήσεων» Ρωσίας-κατεχόμενης Κύπρου, ότι η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών δεν εμπλέκεται σε καμία διαπραγμάτευση με τους Τουρκοκύπριους σχετικά με την οργάνωση απευθείας πτήσεων.

-Ποιος ο αντίκτυπος των ευρωπαικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και πώς βλέπετε τον ρόλο της Κύπρου; Έχουν πληγεί οι κυπρο-ρωσικές σχέσεις;

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας από την αρχή της ουκρανικής κρίσης. Νομίζω ότι είναι προφανές σε όλους ότι αυτές οι κυρώσεις όχι μόνο έβλαψαν τις ρωσο-κυπριακές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά είχαν και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του νησιού.

Η απουσία Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, η απόσυρση μεγάλων ρωσικών εταιρειών από την κυπριακή αγορά, οι απώλειες που υπέστη ο τραπεζικός τομέας και οι λογιστικές και νομικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας είναι μόνο μερικά από τα κόστη που επωμίζεται η Κύπρος, αφού οι Βρυξέλλες, τυφλωμένες από τη ρωσοφοβία , φαίνεται να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν όλο και περισσότερα πακέτα κυρώσεων, ακόμη και εις βάρος της ίδιας της ΕΕ, μόνο και μόνο για να βλάψουν τη Ρωσία.

Ελπίζω στη Λευκωσία, και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι αυτή η λογική είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ίσως γι’ αυτό κατά καιρούς ακούγονται φωνές από την ηγεσία της Κύπρου ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να βλάπτουν περισσότερο τις χώρες που τις επιβάλλουν και τις υιοθετούν. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί μια διαφορετική λογική.

Παρεμπιπτόντως, όλες οι προσδοκίες της Δύσης ότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει λόγω των κυρώσεων της φαίνεται να είναι εσφαλμένες. Το νόμισμά μας είναι ένα από τα πιο σταθερά στον κόσμο. Ο πληθωρισμός μειώνεται για αρκετούς μήνες (από σχεδόν 18% τον Φεβρουάριο σε 13% τον Σεπτέμβριο) και είναι επομένως συγκρίσιμος με τα στοιχεία της ΕΕ. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πτώση του ρωσικού ΑΕΠ το 2022 δεν θα είναι 9% όπως πίστευαν τον Φεβρουάριο αλλά 4,5%.

-Συνεχίζονται οι φήμες από τουρκικά κυρίως ΜΜΕ περί έναρξης «απευθείας πτήσεων» μεταξύ Ρωσίας και – κατεχόμενων στην Κύπρο. Τελικά υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία φέρεται να ξεκινά απευθείας πτήσεις προς την λεγόμενη «ΤΔΒΚ», θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η Πρεσβεία έδωσε τα σχόλιά της στην κυπριακή πλευρά για το θέμα αυτό πριν από λίγους μήνες, όταν αυτές οι φήμες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα μέσα ενημέρωσης. Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών δεν γνωρίζει για αυτό το θέμα και δεν εμπλέκεται σε καμία διαπραγμάτευση με τους Τουρκοκύπριους σχετικά με την οργάνωση απευθείας πτήσεων.

-Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις και πως επηρεάζουν τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας;

Η Ρωσία και η Τουρκία αναπτύσσουν εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς. Μόσχα και Άγκυρα, παρά την ύπαρξη διαφωνιών σε ορισμένα ζητήματα, συνεργάζονται στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, καθώς και στο πλαίσιο πολυμερών προσπαθειών σε επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η Συρία. Αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πραγματοποιείται όχι εις βάρος των σχέσεων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy