Ανάπλαση με άρωμα παλιάς Λάρνακας από το Κάστρο μέχρι το Μακένζι

Μεγαλεπήβολα σχέδια για αναμόρφωση της περιοχής της τουρκοκυπριακής συνοικίας της Σκάλας, αλλά με έναν τρόπο που θα «παντρεύει» ιδανικά τις σύγχρονες ανάγκες με την πλούσια ιστορία που έχει η πόλη της Λάρνακας. Σε στενή συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η δημοτική Αρχή τρέχει έναν προγραμματισμό με τρία βασικά έργα, με τα οποία θα αναβαθμιστεί η περιοχή από το Μεσαιωνικό Κάστρο μέχρι την ακτή Μακένζι. Το ένα από αυτά, η ανακαινισμένη Γειτονιά των Καλλιτεχνών, έχει ήδη ολοκληρωθεί στην πρώτη φάση και έπεται η αισθητική αναβάθμιση όλων των κτιρίων που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Πιαλέ Πασά και του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος.

B0A87Aadcc579582A383Cebcdff665Ae A 1

Βάψιμο προσόψεων στην Πιαλέ Πασά με χρώματα και πινελιές από την παλιά Λάρνακα

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για αισθητική αναβάθμιση όλων των σπιτιών και κτιρίων που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Πιαλέ Πασά.  Αυτό που στοχεύει η μελέτη είναι να βαφτούν όλες ανεξαιρέτως οι προσόψεις, αλλά αυτό θα γίνει μ’ έναν πολύ επιλεγμένο και ιδιαίτερο τρόπο, ώστε η εικόνα να παραπέμπει στην Κύπρο και στην παλιά Λάρνακα. Στόχος είναι ν’ αποκτήσει η περιοχή έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού αποτελεί κυριολεκτικά τη βιτρίνα όχι μόνο της Λάρνακας, αλλά ολόκληρης της Κύπρου από τη στιγμή που είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο τουρίστας από το αεροπλάνο την ώρα που αυτό προσεγγίζει το δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας για προσγείωση.

6942Ef702C294Ff752Ac17F1651Dc688 F 1

Η αρχική ιδέα για βάψιμο των προσόψεων ήρθε από ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα θα συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση του έργου, όπως πληροφορούμαστε. Απ’ εκεί και πέρα όμως, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής μαζί με τον Δήμο Λάρνακας πήραν πολύ ζεστά το θέμα και ενέπλεξαν και καλλιτέχνες από την πόλη, οι οποίοι θα επιλέξουν τα χρώματα που ταιριάζουν στις προσόψεις μετά από μελέτη. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έχουν αντληθεί συγκεκριμένες ιδέες από παλιές γκραβούρες με συγκεκριμένους χρωματισμούς οι οποίοι θα δώσουν την εικαστική κατεύθυνση του εγχειρήματος. Όπως διευκρίνισε τοπικός παράγοντας, στόχος δεν είναι να δοθεί εικόνα που παραπέμπει στα ελληνικά νησιά, αλλά το αποτέλεσμα αισθητικά ν’ αποδώσει το χαρακτήρα της Κύπρου και της παλιάς Λάρνακας, γι’ αυτό και δεν θα επικρατήσουν χρωματισμοί γαλάζιου και λευκού.

Η μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα χρηματοδοτηθεί από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Δήμο Λάρνακας και τον εν λόγω ιδιώτη.  Με την ολοκλήρωσή της θα υποβληθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για έγκριση και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί το έργο.

Η έγκριση από τον Έπαρχο είναι απαραίτητη, επειδή εκπροσωπεί τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και όλα τα κτίρια είναι τουρκοκυπριακή περιουσία. Το θέμα της έγκρισης, όμως, είναι τυπικό, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ο οποίος σημείωσε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί και επίσημα το έργο. Ήδη η εικόνα της Πιαλέ Πασά, πέραν από το αρχικό έργο πλήρους ανακατασκευής της παραλιακής λεωφόρου, άρχισε να βελτιώνεται κι άλλο με την αντικατάσταση των ανομοιόμορφων και ακαλαίσθητων πινακίδων με πινακίδες ομοιόμορφου τύπου, όπως έχει γίνει και σε άλλες κοντινές περιοχές της πόλης με πολύ μεγάλη επιτυχία.C18B34Bf01A3B08Dded54Ce18125E343 A 1

Στολίδι η Γειτονιά των Καλλιτεχνών

Στις 28 Μαΐου 2021, ο Δήμος Λάρνακας μαζί με την ΕΤΑΠ παρουσίασαν τη νέα Γειτονιά των Καλλιτεχνών, με τη φιλοδοξία να γίνει σημείο αναφοράς για το εικαστικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Λάρνακας. Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκονται τα εργαστήρια γλυπτών, κεραμιστών και ζωγράφων στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας, η οποία αναβαθμίστηκε με εξαιρετικές διακοσμητικές και καλλιτεχνικές πινελιές μέσω προγράμματος που υλοποίησε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε δύο δρομάκια εντός της παλιάς τουρκοκυπριακής συνοικίας που εφάπτεται της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά και εκεί δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή εννέα εικαστικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων γλύπτες, κεραμίστες και ζωγράφοι.

5F7522241Efd968401Cc31629C3B2Ecf I 1

Ο Δήμος Λάρνακας και η ΕΤΑΠ Λάρνακας, θέλοντας να ενδυναμώσουν την ταυτότητα της αυθεντικής αυτής περιοχής και να ενισχύσουν την επισκεψιμότητά της, προέβησαν πρόσφατα σε βελτιωτικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, έχει προστεθεί αστικός εξοπλισμός, όπως παγκάκια, κάλαθοι, γλάστρες, τοποθετήθηκαν χειροποίητες κεραμικές πινακίδες οδών και υπαίθρια έργα τέχνης από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην υπό αναφορά γειτονιά, ενώ σε καίρια σημεία τοποθετήθηκαν πινακίδες με κατατοπιστικό χάρτη των εργαστηρίων. Οι βελτιωτικές εργασίες υλοποιήθηκαν και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι η Γειτονιά Καλλιτεχνών και τα εργαστήρια της περιοχής παρουσιάζονται και σε εικονική περιήγηση 360° ως μέρος του Larnaka Cultural Walk και μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί και ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου:  http://virtuallarnakaregion.com/ArtWorkshops/

Ο Δήμος και η ΕΤΑΠ Λάρνακας έχουν ήδη με επιτυχία προβεί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης, μεταξύ των οποίων και η οδός Βαλσαμάκη, και ευρύτερος στόχος των δύο Αρχών είναι η δημιουργία “clusters” (συστάδων όμοιου τύπου δραστηριοτήτων/επιχειρήσεων) σε συγκεκριμένες περιοχές που αποτελεί νέα τάση του τουρισμού. Είναι μια καινοτομία που επιδιώκουν να εφαρμόσουν σταδιακά η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και ο Δήμος της πόλης και στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκαν οι πρώτες βελτιωτικές παρεμβάσεις στη Γειτονιά Καλλιτεχνών.

Παρουσιάζοντας τη Γειτονιά των Καλλιτεχνών, ο Δήμος και η ΕΤΑΠ προανήγγειλαν ότι οι πρώτες αυτές ήπιες αισθητικές αναβαθμίσεις αποτελούν μόνο την απαρχή μεγαλύτερων έργων που προγραμματίζονται, όπως η δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στην εν λόγω περιοχή και η πλακόστρωση των παρακείμενων οδών. Για τα έργα αυτά υπογράφηκαν πρόσφατα τα συμβόλαια για τις σχετικές μελέτες και προχωρά ο σχεδιασμός.

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.