Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Δήμου Γερίου

  Φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής παρουσίασαν τις προτάσεις τους

Φοιτητές και φοιτήτριες του τρίτου και του πέμπτου έτους του Προγράμματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στον Δήμο Γερίου, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Με αυτό το Πρωτόκολλο επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την ακαδημαϊκή γνώση και εμπειρία προς όφελος των δημοτών μας», είπε στην τελετή παρουσίασης ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, επισημαίνοντας πως «στο Γέρι πιστεύουμε ότι η γνώση είναι δικαίωμα όλων μας και είναι υποχρέωσή μας να την παρέχουμε απλόχερα. Οι φοιτητές και οι καθηγητές είναι κομμάτι της κοινωνίας». Ο Ν. Παπαλαζάρου αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ιδιαίτερα για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του, ενώ ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής και της εμπλοκής των νέων στο κοινωνικό γίγνεσθαι: «Πιστεύουμε στους νέους, θέλουμε νέους με αξίες και ιδανικά».

Η επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ARC), Μαρκέλλα Μενoίκου, εξήγησε πως η παρουσίαση έξι συνολικά προτάσεων έγινε με τη μορφή διαγωνισμού, ανάμεσα σε ισάριθμες ομάδες τριτοετών φοιτητών, με τις οποίες συνεργάστηκαν και ορισμένοι φοιτητές του πέμπτου έτους, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Άδωνη Κλεάνθους. Τόνισε επίσης το τεράστιο όφελος που αποκομίζουν οι φοιτητές, μετέχοντας με τις προτάσεις τους σε «ζωντανό» αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Στην επιτροπή επιλογής των τριών καλύτερων προτάσεων συμμετείχαν ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, οι αρχιτέκτονες και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γερίου, Κώστας Αμερικάνος και Ειρήνη Παπαγιάννη, Αλέξης Ποστέκης, μέλος του Συμβουλίου Φοιτητών και Νέων Αρχιτεκτόνων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ο καθηγητής του ARC, Γιώργος Χατζηχρίστου και η επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρκέλλα Μενοίκου.

Για την πρόταση που πρώτευσε, ο Δήμος Γερίου πρόσφερε χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, για τη δεύτερη 300 ευρώ και για την τρίτη 200 ευρώ. Οι νικήτριες προτάσεις παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα αξιοποιηθούν και στον γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του δήμου.

 

Αέναη προσαρμογή και εναλλαξιμότητα – α’ βραβείο

Το έργο προτείνει μια αστική στρατηγική με την έγχυση αστικών προγραμματικών ζωνών στον υφιστάμενο αστικό ιστό, στην προσπάθεια προσέλκυσης και αύξησης της πυκνότητας πληθυσμού στο ιστορικό κέντρο του Γερίου, και τον περιορισμό της επέκτασης των προαστιακών περιοχών. Οι προγραμματικές ζώνες περιλαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες όπως κέντρο νεότητας, κέντρο κοινότητας με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη, αστικές αγροκαλλιέργειες και υπαίθρια αγορά και εργαστήρια καλλιτεχνών. Οι νέες προτεινόμενες δραστηριότητες θα αντιστοιχούν στους διαφορετικούς τύπους χρηστών όπως νέοι, καλλιτέχνες, hipsters, άνεργοι ή συνταξιούχοι. Διαρθρωτικά, η πρόταση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις προσόψεις των προτεινόμενων κτιρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την πραγματοποίηση αστικών εκδηλώσεων, στην κεντρική πλατεία του Γερίου.

Μέσα από ένα σύστημα κινούμενου σε σιδηροτροχιές εξοπλισμού, οι προσόψεις είναι σε θέση να επεκτείνουν το ίχνος του κτιρίου και να κινούνται κατά μήκος της πλατείας, δημιουργώντας αστικές αυλές που περιβάλλουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων. Θεωρείται, τέλος, ότι με την έγχυση προγραμματικών ζωνών μέσα στον αστικό ιστό, οι διαφορετικοί τύποι χρηστών θα προσαρμόζουν και μεταλλάσσουν το χώρο του ιστορικού κέντρου ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

 

Διαγενεακό και Διαχωρικό – β’ βραβείο

Το ιστορικό κέντρο του Γερίου κατοικείται κυρίως από ηλικιωμένους. Ωστόσο, μέσω της πρότασης, το κέντρο αναζωογονείται με την προσθήκη περίπου 500 νέων κατοίκων στην περιοχή, η πλειονότητα των οποίων θα είναι νεαροί. Το χάσμα γενεών μεταξύ των παλαιών και των νέων κατοίκων θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε περιθωριοποίηση των ηλικιακών ομάδων, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Ο σχεδιασμός των δημοσίων χώρων ανάμεσα στα κτίρια, γίνεται με τρόπο έτσι ώστε να δύνανται να φιλοξενήσουν δραστηριότητες από όλες τις ηλικιακές ομάδες και να δημιουργήσουν διαγενεακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χρηστών.

Επιπλέον, η δημιουργία ενός δημοσίου χώρου ευέλικτου για τροποποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών θα προσφέρει δυνατότητες για εναλλάξιμες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ή τις διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας. Τα κινητά πάνελ θα δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν το χώρο που χρειάζονται, παρέχοντας περισσότερους κλειστούς χώρους για πιο ιδιωτικές συναντήσεις, ενώ τα ίδια πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπαίθρια αγορά, ως καθιστικοί χώροι, ή ακόμα και ως καμβάς για γκράφιτι. Μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει ως δεσμός μεταξύ των γενεών είναι η γεωργία. Σήμερα υπάρχει έλλειψη νέων που ασχολούνται με τη γεωργία και επειδή το Γέρι εξαρτιόταν πάντα από την εύφορη γη του, η πρόταση προωθεί την επανάχρησή της για καινοτόμες καλλιέργειες όπως βιολογικές και άλλες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σύνδεση της γεωργικής γης και του ιστορικού κέντρου και τη δημιουργία μιας μεγάλης υπαίθριας αγοράς για διάθεση των προϊόντων.

 

The Hipster Hub – γ’ βραβείο

Η πρόταση “Hipster Hub” στοχεύει να ενσωματώσει ένα αναπτυσσόμενο και δυναμικό περιβάλλον για τη νέα γενιά των “millennials”, προκειμένου να ενεργοποιήσει την υφιστάμενη κεντρική πλατεία. Το έργο κατανέμει τους χώρους συστηματικά κατά τρόπο που θα επιτρέπει στο ισόγειο την υλοποίηση χώρων για φιλοξενία λιανικών και εμπορικών υπηρεσιών, ενώ οι όροφοι θα φιλοξενούν οικονομικές κατοικίες για τη νέα γενιά κατοίκων. Οι προσόψεις των κτιρίων θα έχουν εφήμερη φύση η οποία θα επιτρέπει επέκταση εντός των δημοσίων χώρων που θα πραγματοποιηθεί από ένα σύστημα με κινούμενους ιμάντες.

Ένας νέος τύπος υπηρεσίας παράδοσης και παραλαβής προϊόντων θα ενισχύσει το σύστημα με τη χρήση κάθετων ανελκυστήρων μεταφοράς για την παράδοση προϊόντων στην άνεση των ιδιωτικών κατοικιών των hipster. Οι νέες προτάσεις απαιτούν επίσης νέες κάθετες επεκτάσεις που ανάλαφρα θα εδράζονται στα υφιστάμενα κτίρια. Οι περιορισμοί ύψους αποφεύγονται με την προσθήκη ενός μόνο ορόφου, διατηρώντας ταυτόχρονα και την κλίμακα του υφιστάμενου αστικού ιστού.

Η ανακαίνιση και η επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων αποτελεί επίσης προτεραιότητα στο έργο. Τα περισσότερα κτίρια, ως αποτέλεσμα της ευθυγράμμισής τους με την πλατεία, θα λειτουργήσουν ως εμπορικές ζώνες μέσα σε ένα αναζωογονημένο αστικό κέντρο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy