Αναπληρωτής ΓΓ ΠΕΟ για ΑΤΑ: Αδικαιολόγητοι οι εργοδότες να επιμένουν για πλήρη καράργηση

«Πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κατάληξη, είτε θετική, είτε αρνητική, για το θέμα της ΑΤΑ»

Πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κατάληξη, είτε θετική είτε αρνητική, για το θέμα της ΑΤΑ, ανέφερε ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Μιχάλης Παπανικολάου επισήμανε ότι είναι αδικαιολόγητοι οι εργοδότες να επιμένουν στην πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, την ώρα που εργαζόμενοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα, λόγω ακρίβειας. Όπως είπε, μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει πλέον θέμα επιβίωσης.

Ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι δεν πρέπει να συζητείται κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά η επέκτασή της στους μισθούς όλων των εργαζομένων.

Επίσης διαφώνησε με τη θέση των εργοδοτών, ότι αν συνεχιστεί ο θεσμός της ΑΤΑ, θα καταστραφούν οι επιχειρήσεις. Εξέφρασε την ίδια ώρα αγανάκτηση για το γεγονός ότι σε ακόμα μια δύσκολη περίοδο, τα προβλήματα φορτώνονται στις πλάτες των αδυνάτων.

Ο κ. Παπανικολάου επανέλαβε τη θέση της ΠΕΟ για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, λέγοντας ότι βοηθά στη εργατική ειρήνη, στην αποφυγή καθημερινών συγκρούσεων, ενώ όπως είπε συμβάλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης μίλησε για μεγάλη εργατική κατάκτηση.

Επιμένει η ΟΕΒ στη θέση για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ

Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου ισχυρίστηκε ότι δε μπορούν να λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι ένα ποσοστό μισθολογικών αυξήσεων, οριζόντια και αδιάκριτα, είτε γιατί αυξήθηκαν οι τιμές, είτε γιατί κατέληξαν σε διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ υπέδειξε ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε εργαζόμενου για να υπάρχει σωστή ανταμοιβή και κίνητρα.

Σημείωσε την ίδια ώρα ότι δε πρέπει να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σε περίπλοκα θέματα, όπως είναι και το ζήτημα της ΑΤΑ. Όπως είπε ακόμη και καλοκαίρι του 2023 να τελειώσει η διαβούλευση, θα μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση, αν υπάρξει κατάληξη.

Ο κ. Αντωνίου υποστήριξε δε ότι και οι επιχειρήσεις υποφέρουν, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy