Αναπληρωτής πρέσβης Κίνας στην Κύπρο: Κατάφωρη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κίνας η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο καλεί τις ΗΠΑ να μην περάσουν το «επικίνδυνο μονοπάτι»

Η επίσκεψη της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν δημιουργεί σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών και παραβιάζει σοβαρά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στο ραδιόφωνο του «Άστρα» ο αναπληρωτής πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία, Γουάνγκ Σιενκ. Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση επεσήμανε ότι επί του παρόντος η κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν αντιμετωπίζει νέο γύρο έντασης και σοβαρές προκλήσεις, αδιαφορώντας για την έντονη ένσταση της κινεζικής πλευράς και εξήγησε ότι η πραγματική αιτία των νέων εντάσεων και της παρούσας κατάστασης είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ταϊβανέζικες Αρχές επιδιώκουν αλλαγή του status quo, υπονομεύοντας την αρχή της μίας Κίνας. Ο Κινέζος διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα, εντείνοντας τις επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν και ενθαρρύνοντας τους αυτονομιστές. Πρόκειται για κινήσεις που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες όσο επικίνδυνο είναι να παίζει κάποιες με τη φωτιά, ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η Κίνα δεν θα εμπλακεί ποτέ σε επιθετικότητα και επέκταση. Ωστόσο, είπε, έχει εμπιστοσύνη ότι θα νικήσουν κάθε επιθετικότητα και ο λαός της Κίνας, είπε, δεν φοβάται.

Όπως υπέδειξε ο κ. Σιενκ, οι Αρχές της Ταϊβάν συνέχισαν να αναζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία τους, ενώ επιπλέουν αρνούνται να αναγνωρίσουν τη συναίνεση του 1992. Ο στόχος της Κίνας δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, υπογράμμισε ο Κινέζος διπλωμάτης, ενώ σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί πολέμου, ο κ. Σιενκ είπε πως ο κινεζικός λαός λατρεύει την ειρήνη.

Πάντως, πρόσθεσε ο αναπληρωτής πρέσβης, σίγουρα οι ΗΠΑ ανησυχούν για έναν «ηγεμονικό ρόλο της Κίνας», ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από πλευράς τους. Όπως όλοι γνωρίζουν, ανέφερε, η Κίνα παραμένει πιστή στην αρχή της παγκόσμιας ειρήνης, συνεισφέροντας στην παγκόσμια ανάπτυξη και στην υπεράσπιση της διεθνούς τάξης. Η Κίνα πιστεύει ότι όλες οι χώρες πρέπει να συνεργάζονται για το κοινό καλό, υποστήριξε ο Γουάνγκ Σιενκ και δεν θα επιδιώξει ποτέ την παγκόσμια ηγεμονία, ενώ δεν την ενδιαφέρει να αμφισβητήσει ή να κατακτήσει κάποια χώρα.

Σε ό,τι αφορά πιθανές ομοιότητες μεταξύ ουκρανικού και του ζητήματος της Ταϊβάν, ο κ. Σιενκ επεσήμανε ότι δεν έχουν καμία σχέση, καθώς η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας, όπως αναπαλλοτρίωτο είναι και το κομμάτι της βόρειας Κύπρου. Και ως προς αυτό, σημείωσε, η «τδβκ» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και δεν επιτρέπεται καμία έξωθεν παρέμβαση.

Η Κίνα θα διαφυλάξει σθεναρά την κυριαρχία της, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την αρχή της κυριαρχίας στο ζήτημα της Ουκρανίας, ωστόσο συνεχώς αμφισβητούν και υπονομεύουν την κυριαρχία της Κίνας. Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί το πιο ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και η αρχή της μίας Κίνας αποτελεί το θεμέλιο για τις σχέσεις της Κίνας με τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν, ανέφερε, προκαλούν και η Κίνα, ως όφειλε να κάνει, παίρνει αντίμετρα για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Το «πρόσωπο» του εκφοβισμού των ΗΠΑ φαίνεται τώρα ξεκάθαρα, ωστόσο ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας της παγκόσμιας ειρήνης. Εμείς συμβουλεύουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν το «χαρτί» της Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα και επισήμως τις καλούμε να μην περάσουν το επικίνδυνο μονοπάτι, είπε καταληκτικά ο αναπληρωτής πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.