Η ανάποδη ανάγνωση από το Προεδρικό

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

O κύβος ερρίφθη. Η έκθεση της Επιτροπής Νικολάτου για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων είναι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και πλέον αυτό που όλοι αναμένουν σε πρώτο στάδιο είναι η -έστω και κουτσουρεμένη λόγω της περιβόητης ανωνυμοποίησης- δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Μέχρι τότε θα περιοριστώ εις όσα αναλογούν στον Πρόεδρο με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Μύρωνα Νικολάτα, κατά την επίδοση του τελικού πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη.

Ποιοι ήταν οι όροι εντολής της Επιτροπής όταν διοριζόταν; Η διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι 17/8/2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα ενέπιπταν εντός των χρονικών παραμέτρων της όλης εργασίας της Επιτροπής τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις. Παπαδόπουλου, Χριστόφια, Αναστασιάδη. Πέραν από τις γενικότητες περί μαζικών παρανομιών και πέραν των -ομολογουμένως καραμπινάτων- συμπερασμάτων για ύπαρξη ενδεχόμενων πολιτικών ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε κάτι συγκεκριμένο.

Παραδίδοντας το πόρισμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το 2015 και το 2016 είχε στην κατοχή του γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες η κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση των μελών των οικογενειών των επενδυτών ήταν, ενδεχομένως, παράνομη, εντούτοις συνέχισε την ίδια πρακτική μέχρι το 2020, χρονιά κατά την οποία τροποποιήθηκε ο Νόμος». Μέσα από ένα πόρισμα 780 σελίδων στο οποίο εξετάστηκαν οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που πέρασαν μέσα από τα χέρια τριών κυβερνήσεων, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής εστίασε και «έδειξε» ξεκάθαρα τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη με τρόπο στοιχειοθετημένο. Από μόνο του αυτό λέει πολλά για πολλούς. Εκτός κι αν αυτός που διαβάζει το πόρισμα είναι το Προεδρικό, εκεί όπου συνήθως η ανάγνωση είτε γίνεται αποσπασματικά είτε ανάποδα.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η τοποθέτηση, διά στόματος του κ. Κυριάκου Κούσιου, πως «οι προσωπικές επιθέσεις και η κατασυκοφάντηση, με στόχο την απαξίωση του Προέδρου, έχουν καταρρεύσει». Αντιθέτως, με τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής όχι μόνο δεν μπορεί να ισχύει το συγκεκριμένο αφήγημα του Προεδρικού, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνεται η κριτική που ασκείτο για τη διαχείριση του ΚΕΠ από την αντιπολίτευση.

Και επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να μας ενημερώσει ότι ο Πρόεδρος θα επανέλθει με αυτοκριτική διάθεση με στόχο «την ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί», τονίζω ότι οι πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνονται έμπρακτα. Κι αυτό που αναμένουμε από τον Πρόεδρο είναι πράξεις κι όχι λογύδρια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.