Σε σειρά διευκρινίσεων επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που έθεσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων προχώρησε χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Τα ερωτήματα αφορούν κυρίως τη διασφάλιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αλλά και το πώς θα καταβάλλονται οι αμοιβές τους και άλλα οικονομικά ζητήματα, για τα οποία, ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, αφού αυτό θα αφορά στις κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις που θα έχει ο ΟΑΥ με τα νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Χαραυγής», ο χρόνος πιέζει και όπως προκύπτει όσα νοσηλευτήρια και κλινικές συμφωνήσουν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου θα λάβουν και όσα θα προνοεί το Μνημόνιο Συναντίληψης. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, πολύ περιορισμένες θα είναι οι πιθανότητες να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για όσα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιδείξουν ενδιαφέρον μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και για όσα το πράξουν σε μεταγενέστερο χρόνο και αυτό γιατί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει την ευθύνη να καταβάλει κάθε προσπάθεια μέσω των νοσηλευτηρίων που θα συμμετάσχουν να καλύψει τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, εάν κριθεί αναγκαίο, ο ΟΑΥ θα διαφοροποιήσει προς τα πάνω τον εγγυημένο όγκο του 10%, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες.

Συνεπώς, όπως ξεκαθαρίστηκε, ο ΟΑΥ δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα πώς θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και τι συμπληρωματικές συμφωνίες θα υπογράψει. Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο Οργανισμός σημείωσε πως οι εν δυνάμει ανάγκες του κάθε νοσηλευτηρίου θα καθοριστούν πριν από την έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ.

Εάν χρειαστεί, θα υποβληθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2020. Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τον ΠΑΣΙΝ είναι και η αυξημένη ζήτηση που ενδεχομένως να προκύψει μετά τον Ιούνιο και πώς θα συγκρατηθεί ο όγκος εργασίας σε σχέση με τις τιμές που προσφέρει ο ΟΑΥ. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια η ζήτηση των ενδονοσοκομειακών πράξεων τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, ωστόσο ο ΟΑΥ θα διερευνήσει περαιτέρω ρυθμίσεις για κάλυψη της συσσωρευμένης ζήτησης, αφού έχει πλήρη εικόνα για την έκφραση ενδιαφέροντος», είναι η απάντηση του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια, ο ΟΑΥ αναφέρει πως έχει την υποχρέωση δια νόμου να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος, που περιλαμβάνει και την ποιότητα των υπηρεσιών. Τα ποιοτικά ή άλλα κριτήρια θα καθοριστούν από τον ΟΑΥ αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν. Επίσης το νοσηλευτήριο έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από το ΓεΣΥ δίδοντας προειδοποίηση 3 μηνών. Από την άλλη, ο ΟΑΥ έχει δικαίωμα να αναστείλει ή να τερματίσει τη σύμβαση με το νοσηλευτήριο για συγκεκριμένους λόγους. Ο ΠΑΣΙΝ θα συνεδριάσει εκ νέου τέλη Ιανουαρίου για να επαναξιολογήσει τα δεδομένα, την ώρα όμως που ο ΟΑΥ προχωρεί με τους σχεδιασμούς του και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Έχει εξαντληθεί χθες ο διάλογος με τον ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ ανέφερε ο Διευθυντής του ΟΑΥ.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου είπε ότι στις 14 Φεβρουαρίου θα πρέπει να επιδείξει ενδιαφέρον το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο για ένταξή του στο ΓΕΣΥ. Σημείωσε ότι οι υπολογισμοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας γίνονται, αγνοώντας τα 70 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σε περίπτωση που χρειαστούν για κάλυψη που ενδεχομένως προκύψουν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι με αποφασιστικότητα ο ΟΑΥ θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση στο ΓΕΣΥ σημειώνοντας ότι ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Δεν έχουν καθησυχαστεί όλες οι ανησυχίες του ΠΑΣΙΝ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον ΟΑΥ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΙΝ Μαρίνος Σωτηρίου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι υπάρχουν επίμαχα σημεία παραμένουν ανοικτά ενώ αρκετά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί και προκαλούν ανησυχία. Πρόσθεσε ότι δεν δόθηκαν οι εγγυήσεις που είχε ζητήσει ο ΠΑΣΙΝ.
Ο Μαρίνος Σωτηρίου είπε ότι ζήτησαν να δοθούν γραπτώς οι τοποθετήσεις του ΟΑΥ αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Υπέδειξε ότι θα πρέπει να κωδικοποιηθούν οι απαντήσεις που έχουν δοθεί χθες γραπτώς για να μελετηθούν σωστά.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΙΝ είπε ότι το κάθε νοσηλευτήριο θα αποφασίσει από μόνο του αλλά σημείωσε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν χθες προκαλούν έντονες ανησυχίες στον κόσμο του ΠΑΣΙΝ.

Την άποψη ότι ο ΠΑΣΙΝ είναι ταγμένος ενάντια στη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ εξέφρασε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας ασθενών Μάριος Κουλούμας. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, είπε ότι, τα μέλη του ΠΑΣΙΝ ακόμα και να αποδεχθούν τα όσα ζητάνε, πάλι θα έχουν ενστάσεις και ανησυχίες καθώς τάσσονται όπως είπε κατά του Γενικού Συστήματος Υγείας. Είπε ότι δεν πρέπει να ακούγονται οι φωνές που τάσσονται ενάντια στο ΓΕΣΥ.
Ο κ. Κουλούμας σημείωσε ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Όπως είπε, η δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ θα αρχίσει με προβλήματα, τα οποία όμως θα αντιμετωπισθούν. Επίσης, ανέφερε ότι στην Κύπρο πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα ισότιμο για όλους τους ασθενείς. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια να προχωρήσουν τάχιστα σε αλλαγές για να είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου του 2020. Σημείωσε δε ότι δεν θα είναι εκσυγχρονισμένα πλήρως τα δημόσια νοσηλευτήρια καθώς έχουν βαρίδια, τα οποία κληρονόμησαν από το παλαιότερο σύστημα.