«Αναπόφευκτα» ο λογαριασμός θα πληρωθεί από τους καταναλωτές!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

«Αναπόφευκτα, ένα μέρος ή στο σύνολό της η ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά θα μετακυλίσει στον καταναλωτή αφού ούτε ο παραγωγός, ούτε ο βιομήχανος μπορούν να την απορροφήσουν», υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. Αυτή είναι η θέση και της ΟΕΒ και της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Αβέρωφ. Άλλωστε το είχε δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Κώστας Καδής, ο οποίος όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα δοθεί οικονομική στήριξη στους αγρότες και γεωργούς λόγω των αυξήσεων των τιμών σε σιτηρά και καύσιμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν αλυσιδωτά σε όλους τους κρίκους της τροφικής αλυσίδας, όπου τον τελικό λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι καταναλωτές. Άρα, σύμφωνα με το σκεπτικό Καδή, δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη οι κτηνοτρόφοι.


Οι μισθωτοί, τα φτωχά και ευάλωτα στρώματα του λαού μας δεν έχουν πού να μετακυλίσουν τις τσουχτερές αυξήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά και προϊόντα -γάλα, ψωμί, αλεύρι, κρέας κ.λπ. Υπάρχει ανάγκη στοχευμένης στήριξης των νοικοκυριών και των ευάλωτων στρωμάτων του λαού μας τόσο για τις αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όσο και για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Χρειάζεται να δούμε ξανά το θέμα ΑΤΑ, ένα θεσμό που η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Αβέρωφ και οι εργοδοτικές οργανώσεις αρνούνται να επαναφέρουν. Ο θεσμός της ΑΤΑ είναι αυτός που σε τέτοιες περιπτώσεις αλυσιδωτών αυξήσεων ενεργεί και αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη των μισθών. Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα για χιλιάδες μισθωτούς των 800 και 1.000 ευρώ μηνιαία, καθώς και για τη μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων με τις χαμηλές συντάξεις, οι οποίοι καλούνται με αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς και πενιχρές συντάξεις να καλύψουν τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα διευρυνθεί το χάσμα και οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών και θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές καθημερινές τους ανάγκες για επιβίωση.

Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο φαινόμενο, υποστηρίζει σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Αβέρωφ, άλλα όμως μας έλεγαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Συνεπώς, δεν μπορούν σήμερα να κρύψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και τη συνειδητή αδράνειά τους να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς ελέγχου των τιμών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.