Αναπροσαρμογές μέτρων που στέλνουν μήνυμα πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Κατάργηση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, κατάργηση SafePass στην εργασία, αποδέσμευση κρουσμάτων στις 7 μέρες

 

Νέα μέτρα ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων ανακοινώθηκαν χθες. Η αναπροσαρμογή που ανακοινώθηκε είναι ίσως η σημαντικότερη από την αρχή της πανδημίας και δίνει το μήνυμα πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.

«Η ανακοίνωση ελάφρυνσης των μέτρων δεν πρέπει να παρερμηνευθεί και να δώσει λάθος μήνυμα», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι «ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ». Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «η λέξη “σεβασμός” είναι το κλειδί στη νέα εποχή καταπολέμησης της πανδημίας. Πρωτ’ απ’ όλα, σεβασμός προς τον εαυτό μας. Και στη συνέχεια, σεβασμός προς τους συνανθρώπους, σεβασμός προς τους κανόνες».

Αναλυτικά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από τις 11 Απριλίου 2022 την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, κατάργηση του SafePass σε χώρους εργασίας, με εξαίρεση τους οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

Από 18 Απριλίου καταργείται το Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων). Από 11 Απριλίου καταργείται η επίδειξη SafePass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, χώρους εικαστικών τεχνών, εργοτάξια, λαϊκές αγορές και πανηγύρια.

Από 11 Απριλίου τα θετικά περιστατικά θα αποδεσμεύονται αυτόματα την 7η μέρα, χωρίς τη διενέργεια rapid test, νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αποδέσμευση νωρίτερα μπορεί να γίνει με αρνητικό PCR test την 5η ημέρα. Επίσης, από 11 Απριλίου μειώνεται από 7 σε 5 ημέρες ο αυτοπεριορισμός στενών επαφών. Το test to stay (όπου εφαρμόζεται) μειώνεται από 7 σε 5 ημέρες. Το test to stay επεκτείνεται και σε εξωσχολικές δραστηριότητες για τους μαθητές. Από 11 Απριλίου αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας.

Από 11 Απριλίου επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με rapid test 24 ωρών.

Οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία, στις 2 Μαΐου, καλούνται να προσκομίσουν rapid test 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη rapid test ισχύος 7 ημερών.

Από 15 Απριλίου η ανακοίνωση κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλειών θα γίνεται εβδομαδιαία.

Επίσης, από 18 Απριλίου καταργείται το Cyprus Flight Pass και οι εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες επιβάτες θα εξαιρούνται από οποιουσδήποτε περιορισμούς, ενώ όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσκομίζουν rapid test 24 ωρών ή PCR 72 ωρών. Εξαιρούνται οι κάτω των 12 ετών.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200 νοσηλείες, «από τις οποίες ένα ποσοστό περίπου 30%-50% δεν είναι στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού, αλλά πήγαν σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτήριο για επέμβαση, διαγνώστηκαν με κορονοϊό και μεταφέρθηκαν στα κρατικά νοσηλευτήρια». Όπως είπε, από σήμερα θα ενημερωθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε ασθενείς τους που δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν στα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω κορονοϊού, αλλά αποτελούν θετικά περιστατικά και νοσηλεύονται για άλλο λόγο, να νοσηλεύονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.