Διαμαρτυρία αιγοπροβατοτρόφων: Άναψαν φωτιά στην είσοδο του Προεδρικού και πέταξαν το γάλα (εικόνες)

Εξοργισμένοι οι αιγοπροβατοτρόφοι πέταξαν το γάλα τους έξω από το προεδρικό Μέγαρο σε εκδήλωσή διαμαρτυρίας που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα ενώ έθεσαν φωτιά σε μπάλα σανού που τοποθέτησαν μπροστά στην πύλη του Προεδρικού.

diamartiria aigoprovatotrofon 15

Στην εκδήλωση που συμμετέχουν μαζικά οι αιγοπροβατοτρόφοι, δηλώνουν ότι νοιώθουν εξαπατημένοι από την Κυβέρνηση με τον κλάδο να ζητά την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας ΠΟΠ στην παρασκευή χαλουμιού, καθώς και τη διενέργεια τακτικών και αποτελεσματικών ελέγχων.

diamartiria aigoprovatotrofon 18

Την ίδια ώρα διαμαρτύρονται για το κύμα ακρίβειας στις ζωοτροφές που τους εξωθεί στη φτώχεια αφού δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους.

Κραυγή απόγνωσης

Όπως δήλωσαν στην Πρωινή Έκδοση δύο αιγοπροβατοτρόφοι, σε δύο μήνες στην επόμενη κινητοποίηση θα βγούν με τα ζώα τους στον αυτοκινητόδρομο.

Ο Αιγοπροβατοτρόφος Λάζαρος Λαζάρου, έψεξε το ότι το εμπόριο του χαλουμιού καθορίζεται από τους αγελαδοτρόφους και τους τυροκόμους και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος του, είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας και κουράστηκε να ακούει υποσχέσεις.

280310597 573705017411413 8653560564886651064 n

Ο κλάδος τόνισε, είναι μέσα στον γκρεμό και ουδείς δίνει βοήθεια και κατήγγειλε ότι κανένας δεν επιθυμεί το χαλούμι ΠΟΠ. Το μόνο που θέλουν όπως ανέφερε, είναι να το παράγουν με το αγελαδινό γάλα και τη γαλακτόσκονη.

Επεσήμανε ότι η τιμή της σόγιας διπλασιάστηκε αφού από τα 390 ευρώ τον τόνο πλέον πωλείται στα 670 ευρώ.

Είναι αίσχος να λέει η κυβέρνηση ότι έδωσε 5 εκατομμύρια στήριξη στους αιγοπροβατοτρόφους δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, ο Λούκας Μαππούρας, καθώς όπως εξήγησε τα ποσά αυτά αρκούν μόνο για τις ζημιές του Γενάρη ενώ σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά ακόμη δεν τα έλαβαν.

Τόνισε ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές και θα πρέπει είπε οι κυβερνώντες να σταματήσουν να κρύβονται.

Απούσα η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι απούσα και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα των αιγοπροβατοτρόφων με ημίμετρα κατήγγειλε μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ο Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Λευκωσίας Θωμάς Θωμά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ολόκληρος κλάδος, οδηγείται σε εξαθλίωση και οι κυβερνώντες μένουν απαθείς. Σημείωσε ότι οι αγροτικές οργανώσεις επέδωσαν επιστολή πριν δύο μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα προβλήματα του κλάδου ωστόσο όπως είπε, δεν υπήρξε οποιαδήποτε απάντηση Ουδεμία απάντηση από τον Πρόεδρο, είπε, στην επιστολή που έλαβε από τις αγροτικές οργανώσεις πριν από δύο μήνες.

Ενώ πέρσι πανηγύριζαν για την επίτευξη του στόχου της εγγραφής του Χαλλουμιού ως ΠΟΠ σήμερα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, τόνισε ο κ. Θωμά.

Επεσήμανε ότι σήμερα το κόστος παραγωγής του γάλακτος είναι αβάσταχτο και την ίδια ώρα οι τιμές πώλησης του παραμένουν καθηλωμένες, με αποτέλεσμα ο κλάδος να οδηγείται σε καταστροφή.

Το ζήτημα του χαλουμιού είναι πλέον ταξικό θέμα δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, ο ΓΓ της ΠΕΚ Χρήστος Παπαπέτρου επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Μιλώντας στην πρωινή Έκδοση, υποστήριξε ότι τελικά ίσως να μην ήθελαν κατοχύρωση του χαλουμιού για να το αφήσουν όπως είπε, μήπως και υπάρχει περίπτωση να χαθεί ως Προϊόν ΠΟΠ.

Γαβριήλ: Δεν μπορούν να συντονιστούν να κάνουν έλεγχο

Η ασφυκτική πίεση που άσκησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και οι εμπλεκόμενοι κλάδοι είχαν ως αποτέλεσμα να αναλάβουν οι κυβερνώντες τις ευθύνες τους μετά από καιρό δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ.

Ο κ. Γαβριήλ, επέκρινε τα Υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας ότι δεν μπορούν να συντονιστούν για να διενεργήσουν ελέγχους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος οφείλει να αναλάβει να τους συντονίσει.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση επεσήμανε ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς όπως ανέφερε υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά γάλακτος που πρέπει για να αντιμετωπιστούν, τόνισε οι στρεβλώσεις στην αγορά γάλακτος.

Δεν είναι δυνατόν τόνισε, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή του αγλεαδινού γάλακτος παρουσιάζει αυξωμοιώσεις, αναλόγως της πορείας της αγοράς, στην Κύπρο να υπάρχουν οι ψηλότερες τιμές με μηδενικές αυξωμοιώσεις και το αιγοπρόβειο να πωλείται σε τιμές κάτω του κόστους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy