Άναψε πράσινο φως για το Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων στην Επ. Λεμεσού

Γερμασόγεια και Μουτταγιάκα εξασφάλισαν εκμίσθωση τουρκοκυπριακού τεμαχίου που βρίσκεται στην περιοχή τους και με κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης ΛεμεσούΔρόμος που έχει ανοίξει και δεν σηκώνει επιστροφή θεωρείται πλέον η πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες από τον Δήμο Γερμασόγειας σε συνεργασία και με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μουτταγιάκας και αφορα η δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου για τη φιλοξενία ανθρώπων, οι οποίοι, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έχουν μείνει άστεγοι και αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταλειμμένες και επικίνδυνες οικοδομές ή σε πάρκα και αυτοκίνητα.

Μετά από αρκετές ενέργειες προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί από τα ΣΚΕ Γερμασόγειας και Μουτταγιάκας η εκμίσθωση από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών τεμαχίου που βρίσκεται στην περιοχή τους, στο οποίο περιλαμβάνονται και κάποιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ο εν λόγω χώρος, ο οποίος παλαιότερα είχε παραχωρηθεί σε κάποιον φορέα αλλά εγκαταλείφθηκε και παραμένει σε αχρησία εδώ και αρκετά χρόνια, είχε εντοπισθεί πριν από καιρό από τις ενδιαφερόμενες Τοπικές Αρχές και κρίθηκε ως ο πλέον προσφερόμενος για να διαμορφωθεί κατάλληλα και να λειτουργήσει ως Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, έχει ήδη ετοιμαστεί μια προκαταρκτική μελέτη κόστους και έχουν ενημερωθεί σχετικά οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Με βάση και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που επίσης έχουν γίνει, οι δυο εμπλεκόμενες Τοπικές Αρχές υπέβαλαν συγκεκριμένη πρόταση για το Κέντρο, το οποίο, όπως επισημαίνει ο κ. Ξυδιάς, θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της περιοχής, αλλά της ευρύτερης Λεμεσού. Οι δύο εμπλεκόμενοι φορείς θα απευθυνθούν στο Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με σκοπό την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, με τη λειτουργία του οποίου θα αντιμετωπισθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο βλέπουμε καθημερινά να διευρύνεται.

«Στόχος μας είναι να κινηθούν το ταχύτερο όλες οι διαδικασίες, ώστε το Κέντρο να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την εθνική και θρησκευτική προέλευσή τους ή άλλα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους», αναφέρει ο δήμαρχος Γερμασόγειας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «σε μια περίοδο που οι εκποιήσεις κατοικιών και άλλων περιουσιών θα συνεχιστούν, είναι αναμενόμενο ότι όλο και περισσότερο κόσμος θα βρεθεί χωρίς στέγη, οπότε επιβάλλεται να υπάρξει κάποια υποδομή που θα εξυπηρετεί αυτούς τους πολίτες».

Όπως διευκρινίζει ο Κυριάκος Ξυδιας, στόχος του Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων δεν είναι να λειτουργήσει σαν ένας χώρος μόνιμης στέγης για κάποιους συμπολίτες μας, αλλά να μπορεί τουλάχιστον να προσφέρει καταφύγιο με αξιοπρεπές περιβάλλον και για περίοδο 2-3 μηνών σε ανθρώπους που σήμερα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να κοιμούνται σε αυτοκίνητα, πάρκα και άλλους ακατάλληλους χώρους. Σε αυτό το διάστημα της φιλοξενίας τους, όπως επισημαίνει, θα δίνεται και ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να βρουν τρόπους οριστικής λύσης του προβλήματος των αστέγων.