Ανάπτυξη 5% στην Ισπανία το 2021, χαμηλότερη των προσδοκιών της κυβέρνησης

Με ρυθμό 5% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ισπανίας το 2021, η οποία παρουσίασε αξιοσημείωτη ανάκαμψη, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από τον στόχο της ισπανικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) της Ισπανίας.

Η ισπανική Κυβέρνηση ανέμενε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 6,5% το 2021 μετά την συρρίκνωση της οικονομίας το 2020 κατά σχεδόν 11%, παρουσιάζοντας το χειρότερο αποτέλεσμα εντός της Ευρωζώνης.

Η κυβερνητική πρόβλεψη θεωρήθηκε μη ρεαλιστική από τους οικονομολόγους.

Ωστόσο, η εκτίμηση του INE ξεπέρασε τις προσδοκίες της Τράπεζας της Ισπανίας και του ΟΟΣΑ, οι οποίοι και οι δύο εκτιμούσαν ανάπτυξη 4,5%.

Επίσης ξεπέρασε τις προσδοκίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο ανέμενε ανάπτυξη της οικονομίας κατά 4,6%.

Τα στοιχεία του INE έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,0% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας σε μεγάλο βαθμό αντιστάσεις στην εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και στα προβλήματα εφοδιασμού που επηρέασαν την παραγωγή.

Στο γ΄ τρίμηνο, η ανάπτυξη είχε ανέλθει στο 2,6%%. Η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου επιτεύχθηκε επίσης παρά την υποτονική κατανάλωση, η οποία μειώθηκε κατά 1,2%.

Τους τελευταίους μήνες, οι δαπάνες των ισπανικών νοικοκυριών πλήγηκαν από την εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 30 ετών, στο 6,5%, τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Funcas, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρά το 2022, αλλά να παραμείνει στο υψηλό επίπεδο του 3,5%, ενώ η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 5,6%, επιτρέποντας την υπερκάλυψη των ζημιών του 2020.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει επίπεδα ανάπτυξης 7,0% για φέτος, ποσοστό πολύ πάνω από τις προσδοκίες των κύριων οικονομικών φορέων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.