Aνάπτυξη στην ακριτική Δερύνεια

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*

«Μα πώς µπορείτε να ζείτε δίπλα ακριβώς από το συρµατόπλεγµα και σε τόσο κοντινή απόσταση από τους Τούρκους στρατιώτες, δεν φοβάστε;» Αυτή είναι µια από τις πολλές ερωτήσεις που καλούµαστε να απαντήσουµε σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες της ∆ερύνειας. Με αφορµή αυτές τις απορίες πεισµώσαµε ως Τοπική Αρχή αλλάζοντας την εντύπωση που είχαν και έχουν αρκετοί πολίτες ότι η ∆ερύνεια είναι µια αποµονωµένη από τα αστικά κέντρα περιοχή.

Με συντονισµένες προσπάθειες, πολλά διαβήµατα και σε συνεργασία µε το Υπουργείο Εσωτερικών πετύχαµε την πολυπόθητη ένταξη ολόκληρης της ελεύθερης επικράτειας της ∆ερύνειας, δηλαδή του 25% που µας παραµένει διαθέσιµο, στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.

Τον Απρίλιο του 2013, καταφέραµε σε συνεννόηση µε το Υπουργείο Εσωτερικών να ενταχθούµε στο νέο στεγαστικό σχέδιο, το οποίο προσφέρει το ποσό των €25.000 – €65.000 σε κάθε δικαιούχο, αναλόγως οικογενειακού εισοδήµατος και του αριθµού των παιδιών της οικογένειας.

Η εµπειρία µας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση µάς δίδαξε επίσης ότι οι δηµότες χρειάζονται κίνητρα, καλές υπηρεσίες και διευκολύνσεις για να αποφασίσουν πού θα κατοικήσουν.

Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ∆ερύνειας αναγνωρίζοντας το µεγάλο ενδιαφέρον για εξασφάλιση κατοικίας στη ∆ερύνεια αποφάσισε την απαλλαγή από τα δηµοτικά τέλη για δύο χρόνια σε όσους επιλέγουν να αποκτήσουν στέγη στον ακριτικό µας δήµο. Το σχέδιο έχει αγκαλιαστεί από αρκετούς νέους κατοίκους και σύµφωνα µε στοιχεία της Επαρχιακής ∆ιοίκησης Αµµοχώστου, η ∆ερύνεια είναι η πρώτη Τοπική Αρχή παγκυπρίως σε αιτήσεις. Η προσέλκυση νέων ζευγαριών για µόνιµη στέγαση στη ∆ερύνεια οφείλεται και στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρηµατίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι προσφέρουν στους νέους κατοίκους, ποιοτικές, άνετες και µοντέρνες κατοικίες. Το γεγονός ότι η ∆ερύνεια βρίσκεται µόνο λίγα λεπτά µακριά από τα παραλιακά κέντρα, τον αυτοκινητόδροµο Αγίας Νάπας – Λάρνακας, αλλά και η στέγαση αρκετών κυβερνητικών υπηρεσιών, η γειτνίαση µε το Γενικό Νοσοκοµείο Αµµοχώστου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία όπως και η λειτουργία του ανακαινισµένου Αστυνοµικού Σταθµού ∆ερύνειας, συµβάλλουν επίσης στη µόνιµη παραµονή στο δήµο µας.

Η δηµιουργία και αναβάθµιση της βιοτεχνικής περιοχής και της βιοµηχανικής ζώνης ∆ερύνειας έχει ωθήσει και την εµπορική ανάπτυξη στο δήµο µας, αφού αρκετές βιοτεχνίες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις εδρεύουν στη ∆ερύνεια προµηθεύοντας ολόκληρη την κυπριακή αγορά µε τοπικά προϊόντα. Η προσφορά κινήτρων από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο προς νέους βιοτέχνες µε την απαλλαγή από το ενοίκιο για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας, αποτελεί µια σηµαντική ανάσα για τους βιοτέχνες, οι οποίοι αξιοποιώντας το νέο µέτρο στήριξης εξάντλησαν µέσα σε λίγους µήνες τα 28 βιοτεχνικά τεµάχια που δηµιούργησε η Τοπική Αρχή σε συνεργασία µε το Υπουργείο Ενέργειας, Εµπορίου και Βιοµηχανίας.

Στο µέλλον θα µπορούσαµε ακόµα ως Τοπική Αρχή, να επεξεργαστούµε την παραχώρηση παρόµοιου τύπου κινήτρων σε νέες εταιρείες για δραστηριοποίησή τους στη ∆ερύνεια που να αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, τις συµβουλευτικές υπηρεσίες, τον κυβερνοχώρο κ.ά. Τέτοια µέτρα, πιστεύουµε ότι θα ωθήσουν την περαιτέρω οικιστική, εµπορική ανάπτυξη και ευηµερία στην ακριτική ∆ερύνεια.

*∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.