Ανάπτυξη στις Βάσεις – Καραγιάννης: Σταδιακός μαρασμός μέχρι να μη μείνει άνθρωπος είναι η περιοχή Στροβιλιών

Καμία προοπτική με τα σημερινά δεδομένα, τονίζει ο δήμαρχος Δερύνειας

Καταδικασμένη στο σταδιακό μαρασμό μέχρι να μη μείνει άνθρωπος είναι η περιοχή Στροβιλιών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δερύνειας, στα όρια της οποίας βρίσκεται η ακριτική περιοχή. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της περασμένης Δευτέρας για το άνοιγμα περιοχών των Βρετανικών Βάσεων στην πολεοδομική ανάπτυξη, ο Άντρος Καραγιάννης εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, χωρίς όμως ταυτόχρονα να κρύψει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι εξαιρούνται τα Στροβίλια. Με βάση τις δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνεται ότι οι περιοχές στρατιωτικής σημασίας εξαιρούνται από τις νέες ζώνες, κάτι που ισχύει για τα Στροβίλια. «Η περιοχή Στροβολιών – Δερύνειας αδικείται και θα αδικηθούν οι 20 ηρωικοί κάτοικοι της ακριτικής περιοχής.  Οι κάτοικοι Στροβιλιών δεν ζουν αλλά φυτοζωούν», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Δερύνειας, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφές στην τελετή της περασμένης Δευτέρας.


Ο κ. Καραγιάννης κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μεριμνήσει για τη συνέχιση της φυσικής παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εκεί από τη στιγμή που αναγνωρίζει την τεράστια σημασία της ανθρώπινης παρουσίας στα Στροβίλια. Ο Δήμος Δερύνειας έχει ζητήσει επιπρόσθετα κίνητρα για τους υφιστάμενους κάτοικους ή ιδιοκτήτες κατοικιών για να μπορέσουν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος ζήτησε συγκεκριμένα την υιοθέτηση έξτρα κινήτρων ειδικά για τις περιπτώσεις ανακαίνισης υφιστάμενων παλιών κατοικιών στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον να επιστρέψουν μέλη οικογενειών που διέμεναν στο παρελθόν στην περιοχή. Το αίτημα αυτό έχει προωθηθεί ως μοναδική λύση στο πρόβλημα της γήρανσης των κατοίκων και της σταδιακής ερήμωσης της περιοχής, αφού υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα για νέες αναπτύξεις λόγω των Βρετανικών Βάσεων. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει σαφής απάντηση από πλευράς κυβέρνησης για το εάν θα παραχωρηθούν επιπρόσθετα οικονομικά κίνητρα για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών, ενώ ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι λόγω αυτής της αβεβαιότητας, ιδιοκτήτες παλιών σπιτιών έχουν βάλει τα σπίτια προς πώληση.

Η περιοχή Στροβιλιών εντάχθηκε στις Απαγορευμένες Περιοχές Ειδικής Πολιτικής στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Βρετανικές Βάσεις. Βάσει αυτού, σε ολόκληρη την έκταση, περιμετρικά των Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων ΒΒ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, που εμπίπτει στις διοικητικές περιοχές Δερύνειας, Αχερίτου και Φρενάρους, δεν θα επιτρέπεται, για στρατιωτικούς λόγους καθώς και λόγους ασφάλειας, οποιασδήποτε ανάπτυξη.


 

Απαραίτητη η οικονομική στήριξη
Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών είναι ενήμερα για ενδιαφέρον από τουλάχιστον δέκα ανθρώπους για επιδιόρθωση αδρανών κατοικιών των οικογενειών τους που εγκαταλείφθηκαν μετά τα γεγονότα του 1974. Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση αφού επιδιορθώσουν τις αδρανείς κατοικίες, κάτι όμως που χρειάζεται γενναία οικονομική συνδρομή από το κράτος.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.