Ανάσα ζωής για τη Λεμεσό το Μητροπολιτικό Πάρκο

Αναγκαία όσο ποτέ η προώθηση του έργου στη βάση συγκεκριμένης πρότασης για
να απαλλαγεί η πόλη από την ασφυξία των αυτοκινήτων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

 

Του
Χρίστου Χαραλάμπους

H δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στις βόρειες παρυφές της Λεμεσού, αν και τίθεται εδώ και αρκετά χρόνια ως μια ανάγκη που θα δώσει τη δυνατότητα να ανασάνει η πόλη και οι κάτοικοί της από την ασφυξία που προκαλεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός αυτοκινήτων και κατ’ επέκταση η ατμοσφαιρική ρύπανση, βρίσκεται σε μια συνεχή ανακίνηση, χωρίς όμως να γίνονται βήματα για την υλοποίησή του.

Το θέμα, βέβαια, δεν έχει να κάνει με τις «προτάσεις» και «υποδείξεις» που γίνονται κατά καιρούς από διάφορους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών της μείζονος Λεμεσού ή και άλλους φορείς και άτομα που «σχεδιάζουν» έχοντας κατά νου μια μικρή έκταση στην περιοχή των Πολεμιδιών.

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στη Λεμεσό είχε τεθεί από το 2008 από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Αρμεύτη, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Τουρισμού, επανέφερε αρκετές φορές το θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν και στο Συμβούλιο των Δημάρχων της μείζονος Λεμεσού. Μια ανάγκη που έχει η Λεμεσός -ένα μεγάλο οργανωμένο χώρο πρασίνου με όλες τις διευκολύνσεις- όπου θα μπορεί ο κόσμος να ξεκουράζεται, να αθλείται και να ψυχαγωγείται, στη βάση ενός master plan που θα καθορίζει τις χρήσεις και τα στάδια υλοποίησής του.

Η χωροθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με την πρόταση του Γιάννη Αρμεύτη, περιλαμβάνει το χαμηλό δάσος Αγίας Φύλας (περιοχή στρατοπέδου Πολεμιδιών) μέχρι και το φράγμα Πολεμιδιών και την περιμετρικά προστατευόμενη περιοχή, ενώ «σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει την περιοχή στο Βατί, όπου μετά το κλείσιμο του υφιστάμενου σκυβαλότοπου επιβάλλεται η αποκατάσταση του τοπίου και σε άλλη φάση θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και το φράγμα του Κούρη».

Με τη δημιουργία του Πάρκου, όπως υποδεικνύει, «θα οριοθετούνται και θα απομονώνονται βεβαρημένες περιβαλλοντικά πολεοδομικές, βιομηχανικές και κτηνοτροφικές ζώνες και θα αναβαθμίζεται συνολικά το περιβάλλον της περιοχής».

Με την εισαγωγή νέων καινοτόμων πολεοδομικών μηχανισμών, όπως υποστηρίζει, «θα μπορούσε να εφαρμοσθεί αστικός αναδασμός, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που προκύπτουν με ιδιωτικά συμφέροντα και ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός του προτεινόμενου πάρκου».

Στο Μητροπολιτικό Πάρκο, πέραν όλων των άλλων διευκολύνσεων για το κοινό, θα μπορούσε να χωροθετηθεί και ο νέος Ζωολογικός Κήπος, αφού, κατά γενική παραδοχή, ο υφιστάμενος έχει εξαντλήσει τα όριά του.

Με την εισαγωγή νέων καινοτόμων πολεοδομικών μηχανισμών θα μπορούσε να εφαρμοσθεί αστικός αναδασμός, ώστε να ξεπερασθούν προβλήματα που προκύπτουν με ιδιωτικά συμφέροντα και ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός του προτεινόμενου πάρκου, επισημαίνει ο Γιάννης Αρμεύτης, και υποδεικνύοντας ότι «κάθε μέρα που περνά η εξεύρεση ελευθέρου ανοικτού χώρου γίνεται δυσκολότερη», τονίζει ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν την τσιμεντοποίηση όλης της περιοχής της μείζονος Λεμεσού».

Ανδρέας Χρίστου: Ενδιαφέρουσα πρόταση μακράς πνοής

Ως μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση μακράς πνοής χαρακτηρίζει την πρόταση Αρμεύτη ο πρώην δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, επί των ημερών του οποίου είχε τεθεί για πρώτη φορά το θέμα. Μπορεί, όπως παρατηρεί, η υλοποίηση αυτού του έργου να πάρει και 20 χρόνια, όμως «παράλληλα θα πρέπει με αυξημένα κονδύλια ή με εξασφάλιση χορηγιών ή άλλων πόρων να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε την υφιστάμενη περιοχή του πρασίνου».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου, ο κ. Χρίστου υποδεικνύει ότι «η υλοποίησή του προνοεί συνεργασία με τους περιφερειακούς δήμους, ξεκινώντας από τη Γερμασόγεια και φτάνοντας μέχρι τα Πολεμίδια κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, τουλάχιστον από τον Άγιο Αθανάσιο και τη Μέσα Γειτονιά και βέβαια προϋποθέτει τη στήριξη της πολιτείας».

Με εξαίρεση το πάρκο της Αγίας Φύλας ή των Πολεμιδιών, όπως το ονομάζουν κατ’ ευφημισμό, όπως επισημαίνει, «οι άλλες περιοχές έχουν μικρές εκτάσεις κρατικής γης, η οποία θα μπορούσε να διατεθεί χωρίς πολλές δυσκολίες με πολιτικές αποφάσεις και να ενσωματωθεί στο Πάρκο».

Μια άλλη προϋπόθεση που τίθεται είναι η «μετακίνηση των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και άλλων εγκαταστάσεων, ώστε να αποδεσμευτούν χώροι που σήμερα καταλαμβάνονται από χρήστες που μπορούν να πάνε κάπου αλλού».

Εκφράζοντας, δε, την εκτίμηση ότι δεν μπορεί μόνο με μια απόφαση του Πολεοδομικού Συμβούλιου ή της κυβέρνησης να κηρυχθούν σε χώρους πρασίνου οι περιοχές που είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να ενταχθούν στο Πάρκο (λόγω απαλλοτριώσεων και μεγάλων αποζημιώσεων), ο Ανδρέας Χρίστου υποδεικνύει ότι «εκείνο που μπορεί να γίνει είναι ορισμένα κομμάτια που έχουν εξαιρετική σημασία για το Πάρκο να ανταλλαγούν με κρατική γη που θα προταθεί στους ιδιοκτήτες στη βάση της ίσης αξίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η όλη ιδέα».

Σύγκριση με άλλα πάρκα

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η σημασία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου για τη Λεμεσό, που στην προτεινόμενη μορφή του θα καλύπτει έκταση1.300.000 τ.μ., είναι αρκετό να γίνει σύγκριση με τα μεγέθη άλλων πάρκων και μεγάλων χώρων πρασίνου στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

-Δημοτικός Κήπος Λεμεσού – 63.217 τ.μ.

-Άλσος Παιδαγωγικής Ακαδημίας – 453.280 τ.μ.

-Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας – 840.000 τ.μ.

-Εθνικός Κήπος Αθήνας – 158.000 τ.μ.

-Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου Αττικής – 1.200.000 τ.μ.

-Hyde Park στο Λονδίνου – 1.420.000 τ.μ.

-Central Park στη Νέα Υόρκη – 3.410.000 τ.μ.

Κατ’ επέκταση, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, όπως λειτούργησε ο υφιστάμενος Δημοτικός Κήπος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πριν από έναν αιώνα και αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική όαση στο κέντρο της πόλης.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.