Ανασχηματισμός: Νέα πρόσωπα με συναγερμικές συνταγέςΑνακάτεψε τη συναγερμική τράπουλα επιβεβαιώνοντας ψιθύρους ο ΠτΔ

 

Τέλος στο παρασκήνιο και την ονοματολογία έδωσε το Προεδρικό αφού χθες το μεσημέρι προχώρησε στον αναμενόμενο εδώ και μήνες ανασχηματισμό. Οι επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, μερικώς επιβεβαίωσαν την ψιθυρολογία που οργίασε το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Σε γενικές γραμμές ενισχύεται ο συναγερμικός χαρακτήρας του κυβερνητικού σχήματος, ενώ οι μεγάλες μάχες της καρέκλας θα μεταφερθούν τώρα στον Δημοκρατικό Συναγερμό όπου εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να καλυφθεί τουλάχιστον μία εκ των θέσεων των αντιπροέδρων του κόμματος, με τον απερχόμενο υπουργό Χάρη Γεωργιάδη να εποφθαλμιά ηγετικά καθήκοντα. Όταν ξεκαθαρίσει και αυτό το ζήτημα θα τελειώσει η τρίτη και τελευταία πράξη του «δράματος» της καρέκλας, αφού ήδη ξεκαθάρισαν πρώτα τα νέα πρόσωπα της Βουλής και ακολούθησαν αυτά του Υπουργικού.

Νέοι υπουργοί

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, με βάση τις αποφάσεις του Προέδρου επιβεβαιώθηκε αυτό που εδώ και καιρό κυκλοφορούσε ως φήμη πως ως Υπουργός Οικονομικών διορίζεται ο μέχρι τώρα Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Επιβεβαιώθηκε ακόμη ο διορισμός του Νίκου Νουρή, μέχρι χθες βουλευτή του ΔΗΣΥ, ως Υπουργού Εσωτερικών.

Η απόφαση του Προέδρου να διορίσει τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, ως Υπουργό Παιδείας επιβεβαίωσε τη φήμη που κυκλοφορούσε. Ωστόσο αρκετοί θεωρούσαν το σενάριο αυτό απόμακρο, καθώς η συντηρητική πολιτική τοποθέτηση του κ. Προδρόμου θα άναβε επιπλέον φωτιές στο ήδη φορτισμένο κλίμα της Παιδείας. Επιβεβαιώθηκε ακόμη η αντικατάσταση της Βασιλικής Αναστασιάδου στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπου οι ψίθυροι έλεγαν πως ο Πρόεδρος ήθελε ένα πιο κομματικά στρατευμένο άτομο. Εκεί διορίζεται ο μέχρι τώρα δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, ο διορισμός του οποίου αποτελεί έκπληξη. Αυτή η κίνηση εκτιμάται ότι στοχεύει αφενός στο να κλείσει στόματα και μεμψιμοιρίες ότι δεν υπάρχουν Αμμοχωστιανοί στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφετέρου να τερματίσει τις έντονες αντιδράσεις αναφορικά με τις συνενώσεις των δήμων της επαρχίας Αμμοχώστου, που στοχεύει η κυβέρνηση. Αναμένεται ότι ο νυν ΥΠΕΣ θα παρουσιάσει σήμερα αυτούς τους σχεδιασμούς.

Προκαλεί ήδη αντιδράσεις το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 50% η παρουσία γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα: Φεύγει η Βασιλική Αναστασιάδου και παραμένει η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο δικηγόρος Κυριάκος Κούσιος και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διορίζεται ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Παναγιώτης Σεντώνας. Ο Κ. Κούσιος διετέλεσε πρόεδρος της Ανόρθωσης, ενώ ο δεύτερος υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και κατέλαβε την 5η θέση στους σταυρούς προτίμησης.

Ο Πρόεδρος δεν άφησε ξεκρέμαστους τον πρώην Υπουργό Παιδείας και την πρώην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο. Αποφάσισε το διορισμό του Κώστα Χαμπιαούρη ως Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και της κας Κλέλιας Βασιλείου ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει η ανακοίνωση, εξέφρασε «τις θερμές ευχαριστίες του» στη Βασιλική Αναστασιάδου, τον Κώστα Χαμπιαούρη, «καθώς και στη μέχρι τώρα Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και τον πρόσφατα παραιτηθέντα Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Γιαννάκη Παπαδούρη».

Η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών θα γίνει αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, ενώ οι νέοι Επίτροποι αναλαμβάνουν καθήκοντα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019.

Νέος βουλευτής

Όπως είχαμε ήδη δημοσιεύσει, μετά την παραίτηση των βουλευτών Σόλωνα Κασίνη και Στέλλας Κυριακίδου (η οποία διορίστηκε Επίτροπος της ΕΕ), τις κενές θέσεις ανέλαβαν η δεύτερη και τρίτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ Λευκωσίας: Σάβια Ορφανίδου και Ξένια Κωνσταντίνου. Ο πρώτος επιλαχών Πρόδρομος Προδρόμου είχε ήδη διαφανεί πως θα συνέχιζε στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, με το διορισμό του Νίκου Νουρή στο Υπουργικό, κενώθηκε ακόμη μία θέση βουλευτή που θα καταλάβει ο Μιχάλης Σοφοκλέους, διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης.

Δημήτρης Παλμύρης