Ανασκαφές σε ΣΟΠΑΖ, σε Κερύνεια, Τέμπλος, Μόρα, Άσσια και Λειβάδια Καρπασίας από τη ΔΕΑ

Συνεργείο της ΔΕΑ σε ανασκαφή κοντά στο ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία για ανεύρεση οστών ενός Τ/κ αγνοούμενου της περιόδου '63-'64, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Περιοχές κοντά στο ΣΟΠΑΖ, σε Κερύνεια, Τέμπλος, Μόρα, Άσσια και Λειβάδια Καρπασίας


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Σε επτά περιοχές, μία στις ελεύθερες περιοχές και έξι στα κατεχόμενα, είναι σε εξέλιξη ανασκαφές της ΔΕΑ για ανεύρεση οστών αγνοουμένων του ’63 – ’64 και της τουρκικής εισβολής. Μέχρι στιγμής σε καμία από τις ανασκαφές δεν έχουν εντοπιστεί οστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το ΚΥΠΕ από το γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου στη ΔΕΑ, στις ελεύθερες περιοχές η τοποθεσία είναι κοντά στο ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία.

Στα κατεχόμενα εργασίες διεξάγονται σε στρατιωτική περιοχή κοντά στην Κερύνεια όπου εξασφαλίστηκε ειδική άδεια, σε 2 περιοχές στο Τέμπλος όπου εργάζονται 2 συνεργεία, σε μία στα Λειβάδια Καρπασίας, σε μία στην Άσσια και σε μία στη Μόρα. Στο Τέμπλος είχε διεξαχθεί η πρώτη φάση των ανασκαφών το 2019 και εντοπίστηκαν πολύ μικρά θραύσματα οστών και έγιναν και ταυτοποιήσεις αλλά τώρα τα συνεργεία ψάχνουν για κάτι παραπάνω.

Η ανασκαφή στην περιοχή Λειβάδια Καρπασίας αφορά επέκταση προηγούμενης ανασκαφής και στην Άσσια τα συνεργεία σκάβουν για τρίτη φορά για εντοπισμό οστών δύο Τ/κ που χάθηκαν το 1964.

Στις υπόλοιπες περιοχές στα κατεχόμενα, πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι Ε/κ της τουρκικής εισβολής. Σε όλες τις περιοχές αναζητούνται οστά διψήφιου αριθμού προσώπων.

Το συνεργείο στο ΣΟΠΑΖ που αριθμεί 4 άτομα κάνει ανασκαφές για έναν Τ/κ που εξαφανίστηκε το ’63 – ’64 και η πληροφορία είναι ότι θάφτηκε εκεί. Η πληροφορία προήλθε από Ε/κ. Υπήρχε κάποια πληροφόρηση από το 2015, ωστόσο έγινε συμπληρωματική έρευνα για να καταστεί δυνατό να εντοπιστεί μάρτυρας.

Η ανασκαφή στο ΣΟΠΑΖ ξεκίνησε το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, ωστόσο λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών οι εργασίες είχαν σταματήσει. Το συνεργείο υπολογίζεται ότι θα παραμείνει εκεί για άλλες μία με δύο εβδομάδες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.