Είναι η τέταρτη εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών.

Το θρίλερ της πρωτιάς και της 6ης έδρας του 2004

Οι πρώτες ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2004, σε τεταμένο πολιτικό κλίμα τότε εξαιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που επικρατούσε λόγω του Δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν.

Τότε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε κόψει πρώτος το νήμα με μια διαφορά από το ΑΚΕΛ 1143 ψήφους, εξασφαλίζοντας δύο έδρες όσες και το τότε συγκυβερνόν ΑΚΕΛ.

Το ΔΗΚΟ είχε λάβει μια έδρα με 17% ενώ είχαμε τότε γερό θρίλερ όσον αφορά την έκτη έδρα για την οποία γίνεται σήμερα τόσος λόγος. Τότε η μάχη ήταν μεταξύ του Συνδιασμού για την Ευρώπη και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ το οποίο έχασε τελικά τη μάχη για την έδρα στην ευρωβουλή για μόλις 37 ψήφους.

Η Κύπρος είχε εκλέξει τότε ως ευρωβουλευτές τους κ. Γιαννάκη Κασουλίδη και Παναγιώτη Δημητρίου που εκπροσωπούσαν το ΔΗΣΥ στην ομάδα του ΕΛΚ, τους κ. Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και Αδάμο Αδάμου για το ΑΚΕΛ, στην ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, το Μάριο Ματσάκη για το ΔΗΚΟ και το Γιαννάκη Μάτση για τον συνδιασμό για την Ευρώπη.

Στις Ευρωεκλογές του 2009 είχαμε αλλαγή πολιτικού σκηνικού με νέα πολιτική οντότητα το Ευρωκαικό Κόμμα.

Οι έδρες τότε κατανεμήθηκαν, δύο στο ΔΗΣΥ που κατετάγη πρώτος, -είχαν εκλεγεί τότε, Γιαννάκης Κασουλίδης και Ελένη Θεοχάρους- δύο στο ΑΚΕΛ – Τάκης Χατζιηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης – μια στο ΔΗΚΟ –Αντιγόνη Παπαδοπούλλου- και μια στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ που κατάφερε να εκλέξει ως ευρωβουλευτή τον Κούλλη Μαυρονικόλα.

Επόμενες Ευρωεκλογές το 2014 στις οποίες συμμετέχει για πρώτη φορά η Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα και το Εθνικό Λαικό Μέτωπο συμμετέχουν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν έδρα.

Στην πρώτη τους συμμετοχή, το κίνημα του Γιώργου Λιλλήκα είχε εξασφαλίσει 6,7% και η απόσταση που χώριζε τότε το νέο σχηματισμό από την ΕΔΕΚ που επανεξέλεξε ευρωβουλευτή να είναι μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας , στο 0,9%.

Τότε είχαν εκλεγεί ως ευρωβουλευτές για το ΔΗΣΥ οι κ. Χρήστος Στυλιανίδης και Ελένη Θεοχάρους, για το ΑΚΕΛ , οι Τάκης Χατζιηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης, για το ΔΗΚΟ ο ακαδημαικός Κώστας Μαυρίδης και για το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ ο Δημήτρης Παπαδάκης.