Ανασκόπηση Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 23-26 Νοεμβρίου 2020

της  Θέας Πιερίδου*

 

 

Αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε μία σειρά από θέματα που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Παράλληλα γράφτηκε ιστορία στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο αφού για πρώτη φορά, ελέω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές, ο Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ) και ο Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ), έκαναν χρήση της τεχνικής δυνατότητας να παρέμβουν στην ολομέλεια που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, από το Γραφείο στην Κύπρο.

 

  • Συλλογική Προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών στην ΕΕ

Χάρη στη νέα νομική πράξη που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεσπίζεται ένα ενιαίο μοντέλο αντιπροσωπευτικής αγωγής που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη και θα εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές σε περιπτώσεις ομαδικής ζημίας. Ταυτόχρονα προβλέπονται κατάλληλες εγγυήσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι καταχρηστικές αγωγές.

 

  • Ελευθερία του Τύπου: ανησυχία για απόπειρες φίμωσης επικριτών

Το Κοινοβούλιο ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ και καταγγέλλει ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν βία, παρενοχλήσεις και πιέσεις. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 553 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 89 αποχές, το Κοινοβούλιο καταδικάζει τις «προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων κρατών μελών να φιμώσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική και να υπονομεύσουν την ελευθερία και την πολυφωνία». Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου αποτελούν πλέον «παράδειγμα φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας».

 

  • Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν το «δικαίωμα στην επισκευή» για τους καταναλωτές

Το ψήφισμα για μια πιο βιώσιμη ενιαία αγορά εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 94 ψήφους κατά και 207 αποχές. Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των προϊόντων προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση τους και τις επισκευές και αντιμετωπίζοντας πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής αυτών των προϊόντων. Παράλληλα οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να χορηγήσει στους καταναλωτές το «δικαίωμα στην επισκευή» καθιστώντας τις επισκευές περισσότερο ελκυστικές και οικονομικά αποδοτικές.

 

 

  • Η ΕΕ να θέσει στόχο την εξάλειψη της αστεγίας ως το 2030

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 647 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 32 αποχές, το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την επισφαλή κατάσταση διαβίωσης περισσότερων από 700.000 ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την έλλειψη στέγης κάθε βράδυ στην Ευρώπη, αριθμός που σημείωσε αύξηση κατά 70% σε διάστημα δέκα ετών. Τονίζει ότι η στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζητάει την ανάληψη ισχυρότερης δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την εξάλειψη του φαινομένου στην ΕΕ έως το 2030.

 

 

  • Το ΕΚ καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και ζητά κυρώσεις

 

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με ψήφους 631 υπέρ, 3 κατά και 59 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και προειδοποιούν ότι το μερικό «άνοιγμά» τους υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.

*Υπεύθυνης Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy