Αναστασιάδης – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδης θυσιάζουν ξανά το Κυπριακό

Του   Νεόφυτου Νεοφύτου


 

Έχουν συμπληρωθεί τέσσερα άγονα χρόνια στο Κυπριακό και οδηγούμαστε στον πέμπτο χωρίς να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το Κυπριακό έπαψε να βρίσκεται στις προτεραιότητες του Προέδρου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν βρήκε ούτε λέξη να αναφερθεί στο προεκλογικό του φιλμάκι με το οποίο εξήγγειλε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους.

Από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει σοβαρές και αξιόπιστες πρωτοβουλίες με στόχο να οδηγηθούμε σε επανέναρξη του διαλόγου, τότε τα τετελεσμένα θα εδραιώνονται και η διχοτόμηση θα οριστικοποιείται. Άλλωστε η τουρκική πλευρά έχει προχωρήσει μονομερώς και παράνομα στο άνοιγμα μέρους της κλειστής πόλης των Βαρωσίων από τον περασμένο Ιούλιο χωρίς να υποστεί οποιεσδήποτε κυρώσεις ή άλλο κόστος για την παράνομη αυτή ενέργειά της. Αντίθετα, οι τουρκικές ενέργειες εδραιώνονται επί τους εδάφους και ανοίγει η όρεξή τους για το επόμενο βήμα, για άνοιγμα ολόκληρης της περιοχής των Βαρωσίων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παρακολουθεί και αντιδρά, αλλά δεν μπορεί, όσο και αν προσπάθησε, να πείσει είτε την Ε.Ε., είτε τη διεθνή κοινότητα, να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για άρση των τετελεσμένων τόσο σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, όσο και για τη νέα θέση της για αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού. Δυστυχώς, υπάρχει και αιωρείται μια άκρως επικίνδυνη απόκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο Γκουτέρες, από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, από τις συμφωνημένες συγκλίσεις και το κεκτημένο των συνομιλιών για λύση ΔΔΟ.

Εντός της εβδομάδας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να καταθέσει τις εκθέσεις του σε ό,τι αφορά τις καλές του υπηρεσίες για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό τι θα αναφέρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τη στάση των δύο πλευρών για να επιτευχθεί συναίνεση και έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Η δική μας πλευρά δεν έχει προσφέρει δείγματα γραφής ότι επιζητεί επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από κει που έχουν διακοπεί, αφού συνεχίζει με αλλοπρόσαλλες προτάσεις της -χαλαρή ομοσπονδία, δύο κράτη, αποκέντρωση εξουσιών, μεγαλεπήβολα ΜΟΕ κ.α.- να προκαλεί σύγχυση και να μην πείθει για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης συνομιλιών στο συμφωνημένο πλαίσιο για συνολική λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, διαβλέπουμε ότι το τρίδυμο Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη θα θυσιάσει για ακόμη μια φορά το Κυπριακό χάριν της προεκλογικής εκστρατείας και της προεδρικής καρέκλας. Θα τους το επιτρέψουμε;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.