Αναστασιάδης για Ζελένσκι: Ενοχλημένος για μη αναφορά στην τουρκική εισβολή

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Την ενόχλησή του για τη μη καταδίκη από πλευράς του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κατά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την έξοδό του από το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Διαβάστε επίσης: Ομιλία Ζελένσκι-Βουλή: Καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή – Ζήτησε να σταματήσουν τα «χρυσά διαβατήρια»

Όπως ανέφερε, «αυτό που σήμερα αναμέναμε ήταν να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974».


«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ανέφερε επίσης πως «αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχτούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπουν μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια δυστυχώς ανύπαρκτα γεγονότα».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του ΑΚΕΛ από την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου στην ολομέλεια του σώματος, ανέφερε ότι «είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».


Διαβάστε επίσης: Γ.Κουκουμάς: Το ΑΚΕΛ είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό και όχι στους φασίστες

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια της Αμερικανίδας Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ για τον East Med, ο Πρόεδρος επανέλαβε πως το μέλλον του αγωγού «θα κριθεί μετά τη μελέτη βιωσιμότητας», συμπληρώνοντας πως «αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι μία μελέτη ή μία ανάγκη μελέτης εναλλακτικών πηγών προμήθειας προς την ΕΕ με βάση τα νέα δεδομένα. Συνεπώς θα κριθεί από τις μελέτες, από την ποσότητα προς διάθεση αερίου και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι απεκλείσθη».


Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Ζελένσκι στα «χρυσά» κυπριακά διαβατήρια που έχουν παραχωρηθεί σε Ρώσους ολιγάρχες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τους 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι αντιλαμβάνεστε δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατίας».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε με την κ. Νούλαντ η ετοιμότητα των ΗΠΑ να δώσουν μαχητικά F-16 στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «εστίασα την προσοχή μου στο Κυπριακό, στο τι πρέπει να γίνει, στο τι δεν πρέπει να γίνει και όχι στις πολιτικές που η Αμερική ακολουθεί έναντι τρίτων χωρών. Βεβαίως δεν παρέλειψα να επισημάνω ότι θα ήθελα να δω την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν έναντι της Ρωσίας και έναντι μίας χώρας η οποία μάλιστα αρνείται να εκτελέσει τις αποφάσεις που έχει πάρει είτε το ΝΑΤΟ, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποψήφια χώρα της οποίας είναι η Τουρκία».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.