Αναστασιάδης: Κατανοούμε πλήρως τη δεινή θέση Ουκρανίας

Η Κύπρος κατανοεί πλήρως τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία και ο λαός της, ούσα και η ίδια θύμα ξένης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της και τελώντας υπό τη συνεχή απειλή της Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, που έγινε στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες.

Επεσήμανε, περαιτέρω, ότι είναι κρίσιμης σημασίας ο διεθνής παράγοντας να εργαστεί για τη διασφάλιση, το συντομότερο δυνατόν, μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε το γεγονός πως η Τουρκία, μια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ από το Παρίσι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είπε ότι κατά το δείπνο συζητήθηκε διεξοδικώς η κατάσταση στην Ουκρανία, και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτηση του καταδίκασε για άλλη μια φορά, τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σημείωσε, επίσης, πως η Κύπρος, ούσα και η ίδια θύμα ξένης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της και τελώντας υπό τη συνεχή απειλή της Τουρκίας, κατανοεί πλήρως τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία και ο λαός της, ιδιαιτέρως οι άμαχοι και οι άνθρωποι που προσφυγοποιούνται, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος.

Επεσήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι παρά το μη αμελητέο τίμημα στις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ και χωρών ένεκα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών της ΕΕ και όλων των υπολοίπων κρατών είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Όμως, επεσήμανε, την ίδια ώρα, η Τουρκία, μια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις εκμεταλλευόμενη καθ’ αυτό τον τρόπο οικονομικά την κατάσταση, αλλά και υπονομεύοντας έτσι την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, κάτι που αποτελεί διαχρονικά προσφιλή της μέθοδο, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στην Κύπρο έχουν ήδη καταφθάσει και φιλοξενούνται πέραν των τριών χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων, λέγοντας ότι η Κύπρος στηρίζει επίσης όλες τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαρκής πρόσβαση για τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο, και ως αποτέλεσμα της άμεσης κινητοποίησης του κυπριακού λαού, η Κύπρος απέστειλε συμβολική χρηματική βοήθεια στο Κίεβο, ενώ την περασμένη Τρίτη, είχαμε αποστείλει το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και εξοπλισμό που αφορά την πολιτική προστασία».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.