Αναστασιάδης στο Bloomberg: Μόνο η Γαλλία αντιδρά στις προκλήσεις της Τουρκίας

Η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την κυπριακή ΑΟΖ ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αναφέρει σε συνένετευξη του στο Bloomberg ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για να πιέσει μεγαλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες χώρες δεν αντιδρούν, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία αισθάνεται ανεμπόδιστη καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να τη διατηρήσουν στη δυτική συμμαχία και αυτό δίνει ελευθερία στις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης», εξήγησε, σημειώνοντας ότι μόνο η Γαλλία ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή. «Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου» προσέθεσε.

Οι γαλλικές και κυπριακές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελιγμούς στην ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ το Παρίσι απέστειλε ναυτικά σκάφη στη Συρία και έστειλε αεροπλανοφόρα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας την Τρίτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.