Αναστασιάδης: Θα ήταν έγκλημα να αποδεχτώ την παραίτηση του Χάρη

Σειρά από διορθωτικά μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση αναφορικά με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές στο δημόσιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις για την εσωτερική διακυβέρνηση στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και ο Διευθυντής κ. Γιώργος Πενηνταέξ, με την ευκαιρία τηλεοπτικής συνέντευξης του Προέδρου στο ΚΥΠΕ, Λευκωσία 4 Απριλίου 2019. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος πληρώνει πολιτικό κόστος από την υπόθεση του Συνεργατισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Βεβαίως. Είμαι ο τελευταίος που θα έλεγα ότι η συμπεριφορά που δεν συνάδει με αρχές ότι είναι η πρέπουσα. Και ορθώς ακούω ‘μα τότε που ήταν ο κ. Χριστόφιας καλούσατε τον Πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, τώρα γιατί δεν τις αναλαμβάνετε;’»

Ήταν, σημείωσε, «θέμα συνείδησης για εμένα αν και κατά πόσο απλά θα αποφύγω το πολιτικό κόστος αποδεχόμενος την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών – αλλά με βεβαρημένη την συνείδηση ότι έχω διαπράξει εν τη ουσία ένα έγκλημα εις βάρος ενός ανθρώπου που διαφωνώ στο εύρος των ευθυνών που του αποδίδονται με βάση τα ευρήματα – ή θα υποστώ το πολιτικό κόστος».

«Και γνωρίζω και απολογούμαι γι αυτό γιατί γνωρίζω το πολιτικό κόστος και απολογούμαι γιατί φαίνομαι ασυνεπής, αλλά τουλάχιστον έχω ήσυχη την συνείδησή μου ότι δεν έπραξα κάτι που είναι αντίθετο με το περί δικαίου αίσθημα, όχι το δικό μου περί δικαίου αίσθημα, των αντικειμενικών δεδομένων όπως καταγράφονται στην έκθεση», είπε.

Παράλληλα, για το ζήτημα που προκύπτει με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές του δημοσίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εκτός από την άσκηση έφεσης, μελετάται η λήψη μέτρων και προσθέτει ότι σκοπεύει να συγκαλέσει και «μια σύνοδο των Αρχηγών των κομμάτων για να μελετήσουμε από κοινού», υπενθυμίζοντας ότι ήταν κοινή η απόφαση όλων των κομμάτων το 2012 να ληφθούν κάποια μέτρα για να σωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση.

Ανέφερε επίσης ότι για το ζήτημα έχει ήδη πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το Γενικό Εισαγγελέα και θα υπάρξουν και άλλες ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το δίκαιο της ανάγκης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το υπέρτατο καθήκον είναι η σωτηρία της πατρίδας και δεν μπορεί κάποιοι να καλούνται και να επιβαρύνονται και κάποιοι άλλοι να επικαλούνται τα περιουσιακά τους δικαιώματα».

Σε ερώτηση για τo ενδεχόμενο άτακτου Brexit είπε ότι «έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να σημαίνει ότι θα απορροφήσουμε όλους τους κραδασμούς», αναφερόμενος ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επίσης μήνυμα συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. «Η συμμετοχή είναι καθήκον, είναι υποχρέωση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Διότι το να απέχεις και εκ της αποστάσεως να ασκείς κριτική δεν δικαιολογείται», τόνισε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και ο Διευθυντής κ. Γιώργος Πενηνταέξ, με την ευκαιρία τηλεοπτικής συνέντευξης του Προέδρου στο ΚΥΠΕ, Λευκωσία 4 Απριλίου 2019. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο:

ΕΡ: Είχαμε τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου. Εκτός από την δεδηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να ασκήσει έφεση ποιες είναι οι άλλες εναλλακτικές επιλογές της Κυβέρνησης;

ΑΠ: Μελετώνται διορθωτικά μέτρα, τα οποία χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον τους δημόσιους υπαλλήλους, παρά ταύτα θα μπορεί να αποτελέσουν την διέξοδο,  εάν και εφόσον επιτύχει και η έφεση, τα οποία θα συμβάλλουν έτσι ώστε να αποτραπεί ένας νέος κίνδυνος για χειρότερα, τα οποία ενδεχόμενα να δημιουργούνταν εάν υλοποιούνταν χωρίς μέτρα οι αποφάσεις του δικαστηρίου.

Είναι σεβαστές οι αποφάσεις πάντοτε, αλλά μέσα στα πλαίσια του δικαίου έχουμε ως πρώτο στάδιο την έφεση, την λήψη μέτρων ανασταλτικών, δηλαδή το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Ένα από τα μέτρα είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, άλλα από τα μέτρα είναι διορθωτικά παρόλο που επί του παρόντος δεν θα ήθελα να αναφερθώ γιατί σκοπός μου είναι να συγκαλέσω και μια σύνοδο των Αρχηγών των κομμάτων για να μελετήσουμε από κοινού. Ήταν κοινή η απόφαση μας το 2012. Μπορεί να ήταν επί άλλης κυβέρνησης, αλλά όλοι ομονοούντες εγκρίναμε κάποια μέτρα για να σωθεί η χώρα τότε από την οικονομική κατάρρευση.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι οι αποφάσεις αφορούν αποκλειστικά όποιους έχουν προσφύγει και όχι οποιονδήποτε άλλο;

ΑΠ: Αυτές είναι οι νομικές απόψεις που επικρατούν. Υπάρχει ερώτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο κατά πόσο από την στιγμή που κρίνεται ένας νόμος ως αντισυνταγματικός αν αφορά μόνο εκείνους που προσφεύγουν ή το σύνολο.

Αντιλαμβάνεστε αυτά είναι θέματα που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης, δεν θα ήθελα να εκφέρω κάποια άποψη. Αυτό το οποίο λέγω και ενδεχόμενα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν δεν λήφθηκε είναι το δίκαιο της ανάγκης. Η χώρα ήταν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Λήφθηκαν μέτρα και αποφάσεις, όπως κατ’ αναλογία λήφθηκαν και στο παρελθόν, που κρίθηκαν παρά ταύτα με επίκληση του δικαίου της ανάγκης ως απαραιτήτως αναγκαία για τη διάσωση της χώρας.

Επομένως, αυτά είναι θέματα που θα αναλυθούν στο Δικαστήριο. Ήδη είχαμε μία σύσκεψη με το Γενικό Εισαγγελέα και θα συνεχίσουμε να συσκεπτόμεθα για να πάρουμε τα πλέον αποδεκτά των νομικών μέτρων, θα γίνει μελέτη και του ευρωπαϊκού δίκαιου και των ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο υπερισχύει του κυπριακού Συντάγματος.

ΕΡ: Υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός και σε κομμάτια της κοινωνίας γι αυτή την απόφαση. Είδαμε ανακοινώσεις από το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ.

ΑΠ: Δεν είναι μόνο η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ είναι και ο απλός κόσμος και ο πολίτης, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει τίμημα. Είναι οι καταθέτες οι οποίοι έχουν δεχθεί απομείωση των καταθέσεων τους, είναι όλοι που συνεισέφεραν ή που κλήθηκαν να συνεισφέρουν. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το υπέρτατο καθήκον είναι η σωτηρία της πατρίδας και δεν μπορεί κάποιοι να καλούνται και να επιβαρύνονται και κάποιοι άλλοι να επικαλούνται τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Και οι καταθέτες είχαν περιουσιακά δικαιώματα και παρά ταύτα σε ευρωπαϊκά φόρα και σε διεθνείς διαιτησίες έχουν απορριφθεί οι προσφυγές.

ΕΡ: Έγινε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας την προηγούμενη εβδομάδα και σας επιδόθηκε κάποιο υπόμνημα. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις γύρω από το θέμα;

ΑΠ: Τα αιτήματα είναι η απονομή της δικαιοσύνης και συμφωνώ απόλυτα. Έχουμε συνεννοηθεί και με τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει το πόρισμα να δει εκεί και όπου μπορούν να στοιχειοθετηθούν -είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα εν πάση περιπτώσει – υποθέσεις εναντίον όσων πιθανόν να εμπλέκονται είτε σε ποινικές είτε σε αστικές ευθύνες να αναληφθούν.

Το δεύτερο αίτημα των διαφόρων οργανώσεων, ήταν να αποδοθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού είτε στις κοινότητες, είτε στις αγροτικές οργανώσεις. Νομίζω ότι η όλη συνομιλία που είχαμε ήταν όχι μόνο μέσα σε ένα φιλικότατο κλίμα αλλά και απόλυτα εποικοδομητική υπό την έννοια ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε κατά προτίμηση τα ακίνητα να αποδοθούν στις κοινότητες που επιθυμούν να τα αποκτήσουν για κοινωφελείς σκοπούς ή ακόμα και άλλα ακίνητα, παραδείγματος χάριν να αποδοθούν στις αγροτικές οργανώσεις χώροι, αποθήκες προκειμένου να διευκολυνθούν ή και να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των αγροτών.

Η διαμαρτυρία απόλυτα σεβαστή. Έγινε από 21 τόσες οργανώσεις, πλείστες όσες στόχο είχαν να πάρουν ακόμα μια διαβεβαίωση για τη διαφύλαξη των ακινήτων προς όφελος των κοινωνιών και των κοινοτήτων που έχουν δημιουργήσει το Συνεργατισμό. Και κάποιοι άλλοι βεβαίως που, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται γιατί ευρίσκονται κάποιοι άλλοι στην Κυβέρνηση.

ΕΡ: Νοιώθετε ότι πληρώνετε πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία;

ΑΠ: Βεβαίως. Είμαι ο τελευταίος που θα έλεγα ότι η συμπεριφορά που δεν συνάδει με αρχές ότι είναι η πρέπουσα. Και ορθώς ακούω ‘μα τότε που ήταν ο κ Χριστόφιας καλούσατε τον Πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, τώρα γιατί δεν τις αναλαμβάνετε;’

Θεωρώ ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα.  Διότι συγκρίνω ευρήματα με πορίσματα. Και ήταν θέμα συνείδησης για εμένα αν και κατά πόσο απλά θα αποφύγω το πολιτικό κόστος αποδεχόμενος την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών – αλλά με βεβαρημένη την συνείδηση ότι έχω διαπράξει εν τη ουσία ένα έγκλημα εις βάρος ενός ανθρώπου που διαφωνώ στο εύρος των ευθυνών που του αποδίδονται με βάση τα ευρήματα – ή θα υποστώ το πολιτικό κόστος.

Και γνωρίζω και απολογούμαι γι αυτό γιατί γνωρίζω το πολιτικό κόστος και απολογούμαι γιατί  φαίνομαι ασυνεπής, αλλά τουλάχιστον έχω ήσυχη την συνείδησή μου ότι δεν έπραξα κάτι που είναι αντίθετο με το περί δικαίου αίσθημα, όχι το δικό μου περί δικαίου αίσθημα, των αντικειμενικών δεδομένων όπως καταγράφονται στην έκθεση.

Θέλω να πω κάτι για το οποίο νοιώθω πάρα πολύ έντονα ότι το σύνδρομο του αλάθητου δεν πρέπει να διακρίνει κανένα. Ούτε για εμένα, ξεκινώ από τον εαυτό μου, ούτε και για κάποιους άλλους δεν υπάρχει κανένας αλάθητος. Συνεπώς περιορίζομαι μέχρι εδώ. Υπάρχει ένα πόρισμα. Υπάρχουν ευρήματα. Έγινε μια αξιόλογη δουλειά και υπάρχουν και κάποια συμπεράσματα που δεν συνάδουν κατά την άποψή μου με τα ευρήματα.

ΕΡ: Η αγωνία για το Brexit κορυφώνεται. Υπάρχει και η έκτακτη σύνοδος που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος Τουσκ. Ποια θέση θα υποστηρίξει η Λευκωσία δεδομένου ότι τίθεται το θέμα ενδεχομένης και μεγαλύτερης παράτασης;

ΑΠ: Δεν είναι θέμα της Λευκωσίας. Είναι θέμα μιας πρωτόγνωρης ενότητας και ομοφωνίας και των 27 (κρατών μελών) και ως προς την συμφωνία που επιτεύχθηκε και ως προς τους όρους που τέθηκαν προς την βρετανική κυβέρνηση. Ας ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει από το αγγλικό κοινοβούλιο και την αγγλική κυβέρνηση μια στάση ευθύνης απέναντι και στο βρετανικό λαό με σεβασμό στην απόφαση όπως εκείνοι την έχουν πάρει, αλλά και σεβασμό προς τους εταίρους. Θα είναι τόσο ζημιογόνο κατά κύριο λόγο για τη Βρετανία αλλά και για σειρά άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος τουλάχιστον όσον αφορά τον τουριστικό τομέα.

ΕΡ: Είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε τους όποιους κραδασμούς από ένα άτακτο Brexit;

ΑΠ:  Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να σημαίνει ότι θα απορροφήσουμε όλους τους κραδασμούς. Πως θα υποκαταστήσεις ένα εκατομμύριο Άγγλων τουριστών εάν αποφασίσει το ήμισυ να μην έρθει λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί; Βεβαίως, προσπαθούμε μέσω άλλων αγορών να βρούμε το υποκατάστατο, αλλά κάποια ζημιά – όχι δραματική ζημιά – θα υποστούμε αν και εφόσον υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία.

ΕΡ: Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο ενόψει Ευρωεκλογών;

ΑΠ: Η Ευρώπη αφορά όλους, ιδιαίτερα τους πολίτες της και οι Κύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ. Η συμμετοχή είναι καθήκον, είναι υποχρέωση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Διότι το να απέχεις και εκ της αποστάσεως να ασκείς κριτική δεν δικαιολογείται. Ίσως και δεν δικαιούται κάποιος που δεν συμμετείχε στις εκλογές. Ας πάει και ας ρίξει λευκό. Αλλά, αυτό είναι μια ενεργή – αν θέλετε – πολιτική πράξη. Το να αποφεύγεις την συμμετοχή και εκ των υστέρων να ασκείς κριτική, έχω την εντύπωση ότι δεν το δικαιούσαι, όχι με την έννοια ότι δεν το δικαιούσαι απαγορευτικά, αλλά αν μην τι άλλο ας μέμφεσαι εαυτόν. Η συμμετοχή είναι εκείνη που καθορίζει ποιοι θα είναι που θα εκλεγούν, ποιοι θα είναι που θα κυβερνούν, ποιοι θα είναι εκείνοι που θα ασκούν την αντιπολίτευση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy