Αναστασιάδης: «Θλίψη» για τη σταθερή αδιαλλαξία των Τουρκοκυπρίων

«Θλίψη» γιατί παρατηρείται μια σταθερή αδιαλλαξία από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το Φύλο, το βράδυ της Τετάρτης.

Ερωτηθείς αν προέκυψε κάτι μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ μετά από επτά μήνες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα το ευχόταν.

«Δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι του πρότεινα πως καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση και εφόσον μιλούμε για τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως εδώ και δεκαετίες έχει συμφωνηθεί, να μπουν κάτω οι ανησυχίες της κάθε πλευράς για να δούμε πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «φαίνεται ότι θέλουν και επιμένουν στην απαράδεκτη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και εν συνεχεία να αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει έδαφος για λύση».

«Πρότεινα να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω εισηγηθεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι παρεμβάσεις του Τουρκοκύπριου συνομιλητή ήταν αρκούντως ενδεικτικές για τις προθέσεις τους, δηλαδή μια άρνηση, για να είμαι σύντομος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι ανέφερε στον κ. Τατάρ ότι «θα πρέπει να λάβουν μέτρα, έτσι ώστε να παρεμποδίζονται οι ροές των προσφύγων που παρατηρούμε και που εργαλειοποιούνται, δυστυχώς και του το είπα ότι δυστυχώς εργαλειοποιούνται με πολιτικούς στόχους από την Τουρκία».

«Το αρνήθηκε, ζήτησε να γίνει συζήτηση των εμπειρογνωμόνων τάχα, και του είπα ότι δεν είναι θέμα εμπειρογνωμόνων, είναι θέμα πολιτική βούλησης να παρεμποδιστούν όλες αυτές οι χιλιάδες που κάθε μήνα καταγράφονται εισρέουσες στις ελεύθερες περιοχές», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος τουλάχιστον στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «πώς μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος όταν οι όροι εντολής που θέτουν πως θα πρέπει να έχει ένας απεσταλμένος του ΓΓ – και εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είναι ειδικός ή προσωπικός, το θέμα είναι οι όροι εντολής – είναι η λήψη τέτοιων μέτρων καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να συζητείται κάτι ανάλογο».

«Βεβαίως η δική μας πλευρά – έχω διαμηνύσει και στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ χθες προκειμένου να μεταβιβαστεί το μήνυμα και στον ΓΓ – επιμένει στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο γεύμα του Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ», τόνισε.

Σε ερώτηση αν τα ΗΕ έδειξαν να είναι διατεθειμένα να ασκήσουν πιέσεις στον κ. Τατάρ, αλλά και στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ξέρω πού αλλού άσκησαν πιέσεις και αναμένετε ότι μπορεί να ασκήσουν πιέσεις».

Κληθείς να πει αν τα ΗΕ αντιλαμβάνονται την άρνηση από πλευράς Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν μπροστά ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, και συνεπώς ήταν μάρτυρας των όσων έχουν διαμειφθεί».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.