Με αναστολή και χωρίς αντισταθμιστικά το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Θα υπάρξει περίοδος 4 μηνών για υποβολή ενστάσεων

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να προχωρήσει στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα με εξάμηνη αναστολή των προνοιών του και δίχως τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία υποτίθεται ότι μελετούσε από το 2016 όταν ακύρωσε σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Χριστόφια. Στο μεσοδιάστημα μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, θα εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δύο άλλους στόχους του σχεδίου, που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Παράλληλα, όπως προνοείται για όλα τα Τοπικά Σχέδια, θα υπάρξει περίοδος 4 μηνών για υποβολή ενστάσεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ν. Νουρής, υποστήριξε ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που τέθηκε το 2016 και καθόριζε τη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης που προνοούσε, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού τοπίου, αλλά και τη διαφύλαξη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου. Υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί η ικανοποίηση όλων των Στρατηγικών Στόχων της Έκθεσης Εκπόνησης που αφορούν την προστασία και διαχείριση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, σημείωσε, «επειδή δεν έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν στον ίδιο βαθμό οι υπόλοιποι Στρατηγικοί Στόχοι που αφορούν την οικονομική και κοινωνική πτυχή του Σχεδίου Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου». Στο χρονικό αυτό διάστημα των έξι μηνών, κατά το οποίο θα ισχύει η Λευκή Ζώνη, ανέφερε ο κ. Νουρής, αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και να εκπονηθούν σχετικές μελέτες που θα συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα και δράσεις προς ικανοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.

Η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν οι εκθέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει κατά την περίοδο των ενστάσεων και πώς θα διαμορφωθεί και θα οριστικοποιηθεί το Τοπικό Σχέδιο από τη νέα κυβέρνηση. Ουσιαστικά, όπως επισημαίνεται, οι πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου ήταν υποχρεωτικές για την κυβέρνηση και δεν υπήρχε περιθώριο να παρακαμφθούν οι περιβαλλοντικές γνωματεύσεις.

Οι κοινότητες που επηρεάζονται από το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα είχαν αποστείλει χθες το πρωί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου αναφέρουν ότι ενημερώνονται κατόπιν εορτής για «τετελεσμένα» που αφορούν την περιοχή τους. Είχαν ζητήσει να μη δημοσιοποιηθεί το Τοπικό Σχέδιο, όμως η αναστολή που δόθηκε ικανοποιεί εν μέρει και τις κοινότητες, οι οποίες ήθελαν πρόσθετο χρόνο για διαβουλεύσεις. Τα Κοινοτικά Συμβούλια Ίννιας, Νέου Χωρίου, Δρούσειας και Κάθηκα σημειώνουν ότι το Τοπικό Σχέδιο «αποκλείει και αφαιρεί την οποιαδήποτε ανάπτυξη πέραν των ορίων των κοινοτήτων», υιοθετώντας όλες τις απόψεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ δεν λαμβάνει «καθόλου υπόψιν τις εισηγήσεις των κοινοτήτων». Με αίτημα να μη δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο κατήλθαν χθες έξω από το προεδρικό και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες σκυροδέματος. Η εξάμηνη αναστολή τελικά που δόθηκε ικανοποίησε τους διαμαρτυρόμενους που θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν με τη νέα κυβέρνηση και ζητούν να συμπεριληφθεί στο Τοπικό Σχέδιο πρόνοια για επέκταση των λατομικών ζωνών.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.