Αναστολή δικαιωμάτων, βία και εκμετάλλευση

Tης
Σκεύης Κουκουμά*

 

Οι γυναίκες έχουµε µπροστά µας δύσκολους και πολύ επιτακτικούς αγώνες να δώσουµε το επόµενο διάστηµα.

Πρώτο σε επίπεδο υγείας, υγειονοµικής περίθαλψης, φαρµάκων ακόµη και επιστηµονικής έρευνας στο χώρο της Ιατρικής και των φαρµάκων έχει πλέον αποδειχτεί ότι ο καπιταλισµός έχει πετύχει ουσιαστικό χτύπηµα στα δικαιώµατα των λαών. ∆εν είναι ένα ζήτηµα που αφορά την ποιότητα της ζωής µας, αλλά της ίδιας της ζωής µας και αυτό έχει αποδειχτεί µέσα από την πανδηµία. Σε επίπεδο συστηµάτων υγείας έχει καταγραφεί µια πρωτοφανής αποτυχία δικαιώνοντας όσους ισχυρίζονταν ότι η διασύνδεση της επιστηµονικής έρευνας µε το κέρδος έχει αντίκτυπο στην υγεία και στη ζωή των λαών. Το φιάσκο µε την παραγωγή των εµβολίων, οι πατέντες και η εµπλοκή γεωστρατηγικών συµφερόντων στο ζήτηµα, όσο και εάν γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθεί, έχουν πισωγυρίσει τις προσπάθειες αντιµετώπισης της πανδηµίας. Αντί να επιλεχθεί ο δρόµος των ανοικτών δεδοµένων και της συνεργασίας επιλέχθηκε ο δρόµος των ανταγωνισµών µε υπέρογκα ποσά να καταλήγουν σε πολυεθνικές εταιρείες.

∆εύτερον, είναι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώµατα των εργαζοµένων. Εδώ και µερικά χρόνια το κεφάλαιο έχει βρει νέες µορφές εκµετάλλευσης τις οποίες κρύβει πίσω από έννοιες, όπως ευέλικτη απασχόληση, ευέλικτα ωράρια, εργασία από το σπίτι. Με αυτά τα δεδοµένα εργαζόµενες και εργαζόµενοι, ιδιαίτερα στον τοµέα των υπηρεσιών, κατέληξαν να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι προηγουµένως. Κανείς όµως, τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες, δεν έχει υπολογίσει το κόστος που ουσιαστικά µεταφέρει η κάθε επιχείρηση στους εργαζοµένους της. Φορητοί υπολογιστές, σύνδεση µε το διαδίκτυο, κλιµατισµός και άλλα έχουν επιβαρύνει τους εργαζοµένους. Επιπρόσθετα, µε τη δικαιολογία ότι µπαίνουµε σε νέο κύκλο κρίσης η µεγαλοεργοδοσία προχωρεί είτε σε µειώσεις µισθών, είτε σε µειώσεις κεκτηµένων που κερδήθηκαν µε αγώνες.

Τρίτον, η ενδοοικογενειακή βία έχει ανεβεί στα ύψη. Έτσι και αλλιώς δεν υπήρχε σχεδόν σε καµιά χώρα ένα αποτελεσµατικό και ικανοποιητικό πλαίσιο προστασίας των γυναικών από φαινόµενα βίας. Σήµερα όµως το ήδη µεγάλο ζήτηµα της βίας έχει εξελιχθεί σε τσουνάµι και ουσιαστικά έχει κατακλύσει όλο τον κόσµο.

Τέταρτον, είναι η περιστολή των ατοµικών και συλλογικών ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Η πανδηµία αποτέλεσε για όσους έψαχναν καιρό την ευκαιρία να αναστείλουν εντελώς βασικά ανθρώπινα δικαιώµατα και να αξιοποιήσουν τις απαγορεύσεις ώστε να περάσουν µέτρα και αποφάσεις που σε άλλες περιπτώσεις θα ξεσήκωναν κινητοποιήσεις και απεργίες.

Πέµπτον, είναι τα διάφορα προγράµµατα -κυρίως της ΕΕ- τα οποία προπαγανδίζονται ότι θα βοηθήσουν τους εργαζοµένους. Η αλήθεια όµως είναι πολύ διαφορετική. Εκατοντάδες εκατοµµύρια στέλνονται σε µονοπωλιακές επιχειρήσεις και µεγάλους οµίλους εταιρειών στηρίζοντας ουσιαστικά όχι τη βιωσιµότητά τους, αλλά εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους. Εκείνο για το οποίο δεν ενηµερώνουν το λαό είναι ότι ο λογαριασµός µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει στους ίδιους τους λαούς και τους εργαζοµένους. Συγκεκριµένα, για τη χρηµατοδότηση του σχεδίου Next Generation Eu, που έχει ενσωµατωθεί στον µακροπρόθεσµο προϋπολογισµό 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφύγει στην έκδοση χρεωστικών τίτλων και δανεισµού στη χρηµατοπιστωτική αγορά, συµπεριλαµβανοµένης της ιδιωτικής. Αυτό σηµαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόσβαση στη χρηµατοδότηση θα επιβαρύνονται µε επιπρόσθετο χρέος στο µεγαλύτερο µέρος που θα πρέπει να πληρώσουν µε τόκο οι µελλοντικές γενιές.

Οι γυναίκες της Κύπρου όµως έχουµε ακόµη ένα καθήκον µπροστά µας. Εδώ και 47 χρόνια το θέτουµε ως την κορυφή των προτεραιοτήτων µας. Τον αγώνα µας να ανατρέψουµε την τουρκική κατοχή και να επανενώσουµε τον τόπο και το λαό µας και µαζί Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες να εγγυηθούµε την ειρήνη και την ευηµερία για τις επόµενες γενιές του τόπου µας.

Αυτά και άλλα πολλά θα έχει να αντιµετωπίσει η γυναίκα στην Ευρώπη και η κάθε γυναίκα σε ολόκληρο τον κόσµο. Αυτά τα ζητήµατα θα έχουµε µπροστά µας επιτακτικά και θα πρέπει από τη µια οι γυναίκες της εργατικής τάξης να επαγρυπνούν για την ανανεωµένη, λόγω COVID-19, επίθεση στα δικαιώµατα και κεκτηµένα µας και από την άλλη να µην κάνουµε πίσω από τα διαχρονικά αιτήµατα για την ισότητα και την ισοτιµία.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ, Γ.Γ. ΠΟΓΟ, αντιπρόεδρος της Π∆ΟΓ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy