Αναστολή δόσεων: Δεν είναι όλοι δικαιούχοι – Ο τόκος θα μπαίνει και προστίθεται στους 9 μήνες

Σε μια κατατοπιστική ανάρτηση για το τι ψήφισε σήμερα ο ΔΗΣΥ μαζί με το ΔΗΚΟ και την Αλληλεγγυή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Συγκεκριμένα, καταγράφει τα εξής: Όταν κάποιος ακούει, ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει την αναστολή των δόσεων και τη καταβολή των τόκων για 9 μήνες, δικαιολογημένα θα διερωτηθεί γιατί 24 βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολογοι, Συμμαχια, ΕΛΑΜ, Άννα Θεολόγου) ψήφισαν εναντίον.

Ως ΑΚΕΛ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, εδώ και μέρες παλεύαμε για να αλλάξουν τα ακόλουθα απαράδεκτα, χώρις δυστυχώς ανταπόκριση από την κυβέρνηση:

1. Ο κόσμος νομίζει ότι όλοι θα δικαιούνται αναστολή των δόσεων.
Η αλήθεια είναι ότι δεν δικαιούνται οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν καθυστέρηση στη καταβολή της δόσης πέραν των 30 ημερών.
Δηλαδή τα νοικοκυρία και οι επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες, που σήμερα καθυστέρησαν τη δόση τους για 31 μέρες, δεν θα έχουν αναστολή δόσεων. Πως θα στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, οικογενειάρχες και επιχειρηματίες και γενικά αυτοί που εδώ και βδομάδες δεν έχουν κανένα εισόδημα και προσπαθούν με όσα λεφτά έχουν, να ζήσουν τις οικογένειες τους;

2. Ο κόσμος πιστεύει ότι όλοι δικαιούνται αναστολή των δόσεων.
Η αλήθεια είναι ότι δεν δικαιούνται οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν έστω και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο.
Πως θα στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και μέσα σε αυτές τις συνθήκες;

3. Διαφωνήσαμε κάθετα με την επιβολή τόκων κατά την περίοδο της αναστολής των δόσεων, για το οποίο αντιμετωπίσαμε την άρνηση της κυβέρνησης.

  • Γιατί πρέπει να επιβληθούν τόκοι για μια περίοδο 9 μηνών, που παγώνουν δάνεια και η καταβολή των δόσεων;
  • Οι τράπεζες, οι οποίες έχουν πλεόνασμα πέραν των 14 δις ευρώ τώρα που μιλούμε, πως βοηθούν σε αυτή την απίστευτη κρίση;
  • Θα βγάλουν και κέρδος στη πλάτη του κόσμου που δίνει μάχη να ζήσει;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέκτηκε την εισήγηση μας, για έστω μεταφορά των τόκων που θα επιβάλουν εκβιαστικά, στο τέλος του χρόνου αποληρωμής του δανείου; Ούτε τούτο δεν το δέκτηκαν!

Να ξερουν όλοι όσοι θα πετύχουν την αναστολή των δόσεων τους , ότι οταν ξεκινήσουν μετά από 9 μήνες να καταβάλλουν τις δόσεις τους, ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΩΣ ΠΟΣΟ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ.

4. Ζητήσαμε όπως αυτόματα και χωρίς αίτηση να γίνεται η αναστολή των δόσεων για να διασφαλίσουμε ότι, δεν θα αφεθεί η έγκριση των αιτήσεων στις τράπεζες και στην ασυδοσία τους.
Ούτε αυτό έγινε αποδεκτο με αποτέλεσμα να πρεπει να γίνεται αίτηση και να περιμένει ο κόσμος έγκριση ή απόρριψη της από τις τράπεζες.

5. Ζητήσαμε να μην γίνει επανατοκισμός των τόκων που δεν θα πληρωθούν στους 9 μήνες.
Ούτε και αυτό έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Είναι απαράδεκτο, οι τράπεζες όχι μόνο να μην συνεισφέρουν έστω κάτι, μεσα σε μια κρίση που καταστρέφει οικονομικά όλο τον κόσμο αλλά επαναλαμβάνω, ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ.

Αυτά απλά για να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια για αυτή την ιστορία και να καταλάβει τι τον περιμένει..»

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News