Αναστολή εισφορών σε ταμεία προνοίας για λήπτες κορονο-επιδομάτων


Ετοιμάζεται οδηγία για αναστολή δόσεων ανείων των μελών

 

Παράθυρο για αναστολή των εισφορών σε ταμεία πρόνοιας για τους λήπτες ειδικών επιδομάτων λόγω κορονοϊού άνοιξε ο Έφορος Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, «η αναστολή της καταβολής των εισφορών προς τα Ταμεία διέπεται κυρίως από τις οικείες συμβάσεις εργοδότησης και τους κανόνες λειτουργίας του κάθε Ταμείου. Ωστόσο», προστίθεται, «η αναστολή καταβολής εισφορών για λογαριασμό εργαζομένων οι οποίοι προσωρινά δεν εργάζονται και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν μισθό και ταυτόχρονα είναι λήπτες των ειδικών επιδομάτων (ειδικό επίδομα ασθενείας, ειδική άδεια φροντίδας παιδιών και ειδικό επίδομα ανεργίας) που καταβάλλονται από τα σχετικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, είναι επιτρεπτή για όσο καιρό είναι σε ισχύ τα εν λόγω σχέδια και ο εργοδότης τους έχει έγκριση για συμμετοχή στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους ή Μερικής Αναστολής Εργασιών». Αναφέρεται επίσης ότι για όσους συνεχίζουν να εργάζονται με πλήρες ή μειωμένο ωράριο και λαμβάνουν απολαβές, «η καταβολή των εισφορών συνεχίζει να είναι υποχρεωτική στο ύψος των υποκείμενων σε εισφορές απολαβών του κάθε εργαζομένου και το ποσό της αντίστοιχης εισφοράς που καταβάλλουν οι ίδιες οι χρηματοδοτούσες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά τα δάνεια των μελών των ταμείων αναφέρεται ότι «σύντομα θα εκδοθεί Οδηγία από τον Έφορο, η οποία θα ρυθμίζει το θέμα της αναστολής δόσεων». Αναφέρεται επίσης ότι «για την έγκριση νέων δανείων αυτή την περίοδο θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι πρόνοιες των Κανονισμών».

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News