Αναστολή εκποιήσεων: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση ΔΗΣΥ για αναπομπή του νόμου – Επιστολή ΕΚΤ

Έλα στο Google News

Σοβαρά ερωτήματα ως προς το χειρισμό της αναπομπής του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων δημιουργεί η δημοσιοποίηση της Επιστολής με την οποία η ΕΚΤ αφήνει εκτεθειμένους κυβέρνηση και ΔΗΣΥ ενώ από την άλλη αιτιολογεί το σκεπτικό της πρότασης.

Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος ως προς το γιατί η συγκεκριμένη αναπομπή έγινε, στις 23 του Ιούλη 3 μέρες μετά που το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενημερώθηκε για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την επιστολή αυτή και ως προς το γιατί δεν ενημερώθηκε εγκαίρως η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής, Βουλεύτριας του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, πριν την Ολομέλεια της Βουλής ότι το σώμα ενημερώθηκε για την ύπαρξη του εγγράφου αυτού μόλις χτες από τα ΜΜΕ.

Παρόμοιες επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση κι από ΑΚΕΛ, Δημοκρατική Παράταξη και Οικολόγους. Έχοντας υπόψιν το περιεχόμενο της επιστολής εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος ως προς το πόσο ατιολογημένη θα είναι και με ποια νομικά και τεχνοκρατικά ερείσματα η αναφορά του νόμου από τον Πρόεδρο στο Ανώτατο.

Επί τη ουσίας η επιστολή αφήνει ακάλυπτους την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ οι οποίοι επικαλούνταν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει αίτημα προς την ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με το συγκεκριμένο νόμο , ερώτημα που έμεινε αναπάντητο.

Αντιθέτως ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιτιολογεί το σκοπό για τον οποίο κατετέθη η συγκεκριμένη πρόταση. Αναλυτικότερα, στην Επιστολή της ημερομηνίας 20 Ιουλίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, την οποία υπογράφει το μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής κ Φρανκ Έλντερσον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι αποφάσισε να μην διατυπώσει, γνώμη:

• πρώτον διότι, το σχέδιο νόμου άπτεται μόνον οριακά των τομέων αρμοδιότητάς της,

• και δεύτερον διότι έλαβε ιδιαιτέρως υπόψη το γεγονός ότι σκοπός των τροποποιήσεων του σχεδίου νόμου είναι μόνον η παράταση της αναστολής των διαδικασιών εκποίησης.

Στην Επιστολή της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου θα περιορίζεται σε πρώτες κατοικίες εκτιμώμενης αξίας έως 350 000 ευρώ (μείωση σε σχέση με το ποσό των 500 000 ευρώ βάσει του ισχύοντος νόμου), μικρές επαγγελματικές στέγες επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 750 000 ευρώ (μείωση σε σχέση με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ) και αγροτεμάχια εκτιμώμενης αξίας έως 100 000 ευρώ (μείωση σε σχέση με το ποσό των 250 000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών ο ΔΗΣΥ δια του Βουλευτή του, Ονούφριου Κουλά είχε επιχειρηματολογήσει ότι «ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται να άρχισαν να διερωτώνται περί της προσωρινότητας του εν λόγω μέτρου».

Ενημερωτικά, η ΕΚΤ παραπέμποντας στην Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας του Νοεμβρίου του 2020 και του Μαΐου του 2021, επισημαίνει ότι η σημασία των μέτρων πολιτικής για τον περιορισμό του αντικτύπου της πανδημίας στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθιστά εξίσου σημαντική τη διαχείριση της εξόδου από τη στήριξη αυτή.

Η Φρανκφούρτη καθιστά σαφές ότι για όσο διάστημα παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί της κυκλοφορίας με σκοπό τον έλεγχο της πανδημίας σε χώρες της ευρωζώνης, η στήριξη της οικονομικής πολιτικής, για την αποφυγή της πτώχευσης δυσμενώς επηρεαζόμενων αλλά βιώσιμων εταιρειών και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, θα προστατεύει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του προς τη Βουλή 23 Ιουλίου, με την οποία αιτιολογεί την αναπομπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επιχειρηματολογήσει ότι ο νόμος συγκρούεται με το Σύνταγμα και συγκεκριμένα με το άρθρο 26 και την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και καταστρατηγεί την αρχή της διάκρισης εξουσιών, καθώς η Νομοθετική Εξουσία επεμβαίνει, κατά τον ίδιο, στις αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Δείτε αυτούσια την επιστολή από την ΕΚΤ: FRANKFOURTH

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.