Αναστολή εκποιήσεων και επαναφορά διχτυού προστασίας – Η πίεση του ΑΚΕΛ ανάγκασε το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤ σε υπαναχώρηση

Η πίεση του ΑΚΕΛ ανάγκασε το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤ σε υπαναχώρηση

 

Ευχάριστη έκπληξη για τους δανειολήπτες έφερε η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, αφού υπό το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα υπαναχώρησαν και έκαναν δεκτό το αίτημα για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων, αλλά και επαναφορά δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Η συνεδρία είχε ως αντικείμενο τις εισηγήσεις οι οποίες κατατέθηκαν από τα κόμματα, σε σχέση με τις εκποιήσεις. Η πρόταση η οποία συζητήθηκε σε μεγαλύτερη έκταση είναι αυτή του ΑΚΕΛ η οποία περιλαμβάνει τρία σκέλη: Πρώτο την αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και μικρής επαγγελματικής στέγης, δεύτερο την επαναφορά δικαιωμάτων των δανειοληπτών και τρίτο τη νομική αρωγή και την απρόσκοπτη πρόσβαση των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε για την ανάγκη εξεύρεσης διαδικασίας για επιβεβαίωση του ύψους του χρέους, ενώ ο εκπρόσωπος της ΚΤ συμφώνησε με το ενδεχόμενο στοχευμένης αναστολής των εκποιήσεων.

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο πιο πάνω αξιωματούχων, το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου εισηγήθηκε την άμεση αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι τον Ιούλιο και την παράλληλη δημιουργία ad hoc επιτροπής, με σκοπό την επαναφορά δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο κάτω προανήγγειλε ότι οι αλλαγές τις οποίες θα επιχειρήσει να επιφέρει το ΑΚΕΛ, σχετίζονται μεταξύ άλλων με τις καταχρηστικές ρήτρες και τις παράνομες χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν οι τράπεζες.

Η εισήγηση του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα και ως εκ τούτου η αναστολή των εκποιήσεων αναμένεται να οδηγηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Διαφορετικές προτεραιότητες

Σημειώνεται πάντως ότι στο επόμενο στάδιο, το οποία αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξουν συγκρούσεις αφού όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρία οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν ως προτεραιότητα τα δικαιώματα των δανειοληπτών, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών και η ΚΤ τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αξιολογήσεις των οίκων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.