Αναστολή εκποιήσεων: Συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για την αναπομπή του νόμου από τον ΠτΔ

Συνέρχεται στις 11.30 αύριο Τρίτη, 27 Ιουλίου εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εξετάσει την αναπομπή του νόμου για τη μεταβίβαση και υποθήκευση ακινήτων (εκποιήσεις) που αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αντισυνταγματικός.

Ο νόμος αναπέμφθηκε στη Βουλή με σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο της Βουλής  την 23η Ιουλίου και κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές από την υπηρεσία της Βουλής σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας, στις 10.00  θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει τους λόγους αναπομπής και να ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπεμφθείς νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή την 8η Ιουλίου και παρατείνει την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021 λόγω των εντεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η έξαρση της πανδημίας.

Δεν αποδέχεται την αναπομπή του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων η αντιπολίτευση

ΑΚΕΛΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι θα απορρίψουν στην ολομέλεια την αναπομπή από τον Πρόεδρο, του νόμου για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΗΣΥ θεωρείται δεδομένο πως θα αποδεχθεί την αναπομπή του νόμου, ενώ η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για κυνισμό και ετσιθελισμό από μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα τω τραπεζών.

Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι πολλά εκατομμύρια μεταφέρθηκαν σε επενδυτικά ταμεία γύπες, όπως είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι θέλουν να έρθουν και άλλες τέτοιες εταιρείες στην Κύπρο και είναι αυτό που θέλει να προστατεύσει η κυβέρνηση.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τράβηξε το αυτί του Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές πρωτοστάτησε να παγώσουν οι εγγυήσεις για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι μισού εκατομμυρίου ευρώ, επαγγελματικής στέγης με ετήσιο κύκλο εργασιών δύο εκατομμύρια και αγροτεμάχια αξίας 200 χιλιάδων ευρώ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο νόμος που ανέπεμψε ο κύριος Αναστασιάδης προβλέπει αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης σημείωσε ότι προστατεύθηκαν επανειλημμένα οι τράπεζες οι οποίες όμως σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρονται απαξιωτικά σε δανειολήπτες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο κ.Τρυφωνίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας οφείλουν να καταθέσουν προτάσεις για προστασία του κόσμου, ενώ αυτοί που είναι κακοπληρωτές να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Από την πλευρά ο βουλευτής των οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι για την κυβέρνηση το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό, όπως φαίνεται. Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί εξελίσσεται σε μείζον θέμα η χρονική περίοδος για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, από την στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι έχει πρόθεση το 2022 με σχετικές αποφάσεις να μην γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων κάτω των 350 χιλιάδων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση απόρριψης της αναπομπής τότε ο Πρόεδρος θα κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο μέχρι να λάβει απόφαση, θα παρέλθει η 31η Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.