Διευκρινίσεις Υπουργείου για βιοτεχνίες και συνεργεία

 

Αναστάλθηκε από χθες το απόγευμα και μέχρι τις 6 το πρωί της 13ης Απριλίου, η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Ωστόσο σύμφωνα με την εξήγηση που δίνει το Υπουργείο Υγείας, το διοικητικό προσωπικό των επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να εργάζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εξυπηρετούνται πελάτες. Το ίδιο ισχύει και για τις βιοτεχνίες.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, οι εξαιρέσεις αφορούν τις επιχειρήσεις και εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, τις επιχειρήσεις και εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων, τις επιχειρήσεις και εργαστήρια οπτικών, τις επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τις επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών, τις επιχειρήσεις εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων, τα καθαριστήρια, τις επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών (κούριερ), τις επιχειρήσεις πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων. Οι επιχειρήσεις προμήθειας ανταλλακτικών μπορούν να προμηθεύουν προϊόντα στα συνεργεία, μόνο με τη διαδικασία παράδοσης στο χώρο (delivery).

Επίσης εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, υλικών ή εξοπλισμού, τις επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκινήτων οχημάτων, τα γραφεία κηδειών, τα φυτώρια και ανθοπωλεία.

Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων και των πιο πάνω, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Εξάλλου, συνεχίζεται η λειτουργία των ακόλουθων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου: Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες), τα φαρμακεία, υπηρεσίες παροχής τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ’ οίκον διανομή και υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ.

Επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (κλινικά εργαστήρια) και των επιχειρήσεων καθαρισμού οχημάτων (πλυντηρίων αυτοκινήτων), νοουμένου ότι τηρούνται οι πρόνοιες του περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματος.

Οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους δεν δύναται να εμπορεύονται οποιαδήποτε προϊόντα τα οποία εμπορεύονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες με το παρόν Διάταγμα αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το διάταγμα για την ίδια χρονική περίοδο αναστέλλεται η λειτουργία οποιασδήποτε μορφής λαϊκών αγορών, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια καθώς και οι εργασίες σε εργοτάξια πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, για τα οποία θα εκδίδεται σχετική άδεια από τον Υπουργό Μεταφορών.

Ακόμη απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.