Αναστολή των εκποιήσεων: Aνάσα σε όσους κινδυνεύουν μέχρι το τέλος Ιουλίου

Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του ΑΚΕΛ, δίδοντας ανάσα σε όσους κινδυνεύουν μέχρι το τέλος Ιουλίου

 

Στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, εγκρίνοντας τη σχετική πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία συνυπέγραψε επίσης το ΔΗΚΟ.

Η αναστολή έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 και αφορά τις ακόλουθες περιπτώσεις δανειοληπτών:

• Νοικοκυριά με υποθήκη την κύρια τους κατοικία, αξίας μέχρι 500 χιλ. ευρώ.

• Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υποθήκη την επαγγελματική τους στέγη, οι οποίες εργοδοτούν μέχρι δέκα δέκα άτομα προσωπικό και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

• Αγροτικά δάνεια μέχρι 250 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση αποτελεί επέκταση υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία διευρύνθηκε τόσο στο περιεχόμενό της όσο και στη χρονική της διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε να αναπέμψει το νόμο πίσω στη Βουλή, είτε να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κομμάτων υπάρχει ανησυχία, αφού σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπέμψει το νόμο ή κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός των 15 ημερών που έχει στη διάθεσή του, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης της Βουλής, αφού σήμερα Παρασκευή, 23 Απριλίου, αναμένεται να αυτοδιαλυθεί λόγω των επικείμενων εκλογών. Παρά ταύτα εκτιμάται ότι με τον τρόπο που έγινε η αναστολή των εκποιήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγκαστεί να τον υπογράψει.

Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Λουκαΐδη, υπέδειξε ότι η νομοθεσία αποτελεί προσωρινή ρύθμιση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Επεσήμανε επίσης ότι παραμένει το θέμα της επαναφοράς σημαντικών δικαιωμάτων των δανειοληπτών, τα οποία καρατομήθηκαν το 2018 και άσκησε έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δικαστήρια.

Από την πλευρά της η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ είπε ότι νομοθεσία είναι στοχευμένη. Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή δεν έχει τη δυνατότητα να αναστείλει διά παντός όλες τις εκποιήσεις, προσθέτοντας ότι το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε η Βουλή είναι αποτέλεσμα της ασυνέπειας της κυβέρνησης, η οποία απέσυρε το νομοσχέδιο για τα δικαστήρια.

Από την άλλη πλευρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ υπερασπίστηκε τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν κάνει κέρδη τα τελευταία δέκα χρόνια. Ισχυρίστηκε επίσης ότι με τις συχνές αναστολές των εκποιήσεων επηρεάζονται μεταξύ άλλων οι εγγυητές, αφού «μια μέρα θα τους τα πουλήσουν όλα», όπως είπε. Επικαλέστηκε επίσης επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τη Βουλή, στην οποία γίνεται λόγος για κινδύνους όσον αφορά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι στοχευμένη και διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.