Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη που είχε ανακοινώσει μόλις πριν από έξι μήνες, υποστηρίζοντας ότι οι πιο χαμηλές τιμές πετρελαίου δεν αντισταθμίζουν τις εκτεταμένες αδυναμίες ανά το παγκόσμιο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι πιο αρνητικές προοπτικές σε Κίνα, Ρωσία, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία θα διατηρήσουν την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ σε μόλις 3,5% φέτος και 3,7% το 2016.

Οι προβλέψεις αυτές ήταν πιο χαμηλές από το 3,8% και 4% αντίστοιχα που είχε εκτιμήσει ο οργανισμός τον Οκτώβριο.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω υπογράμμισε τη σταθερή επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής πολλών χωρών, λόγω των υποτονικών επενδύσεων, της επιβράδυνσης του εμπορίου και της πτώσης των τιμών εμπορευμάτων.

Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν ως ένα θετικό σημείο αναφοράς μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού, αναφέρει το ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη της Κίνας, η οποία σύμφωνα με το Πεκίνο την Τρίτη επιβραδύνθηκε στο 7,4% το 2014 και είναι η πιο αδύναμη ανάπτυξη εδώ και 24 χρόνια, θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, επηρεαζόμενη από φτωχή ανάπτυξη των εξαγωγών και μια ύφεση στον τομέα των ακινήτων, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.

Η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι ότι θα αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος, εκτίμηση η οποία είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα πιο πάνω από την προηγούμενη.

Αλλά η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,8% φέτος, αναφέρει το ΔΝΤ, 0,3% πιο λίγο απ` ότι αναμενόταν πριν και 6,3% το 2016.

Την τελευταία φορά που ανάπτυξη της Κίνας έπεσε κάτω από το 7% ήταν κατά την κρίση του 1990 όταν αναπτύχθηκε κατά 3,8%.

«Η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εμπορικούς εταίρους της, κυρίως στην υπόλοιπη Ασία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης στο Πεκίνο, καθώς ο οργανισμός αναθεώρησε προ τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης και άλλων ασιατικών χωρών.

Για την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «η στασιμότητα και ο χαμηλός πληθωρισμός εξακολουθούν να είναι σημεία ανησυχίας» και είναι απαραίτητο να υπάρξει εκτενής χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και άλλα μέτρα για να μην αυξηθούν τα επιτόκια.

Στην ευρωζώνη, όπου η Κεντρική Τράπεζα της περιοχής αναμένεται να αποφασίσει να ενισχύσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αυτή την εβδομάδα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το υποτιμημένο ευρώ βοηθούν στην ανάπτυξη.

Αλλά η περιφέρεια θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει χαμηλά επενδυτικά επίπεδα και πιο μικρή ζήτηση για τις εξαγωγές τις από αναδυόμενες οικονομίες.

Η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2015 και κατά 1,4 το 2016.

Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ιαπωνίας δεν είχαν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,6% φέτος, και κατά 0,8% το 2016.

«Σε αυτό το στάδιο η προοπτική μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ιαπωνία είναι πολύ – πολύ χαμηλή», ανέφερε ο κ. Μπλανσάρ.

Η Ρωσία, η οποία ήδη βιώνει τις πιέσεις των κυρώσεων για την υποστηρικτική της στάση έναντι των αυτονομιστών στην Ουκρανία, έχει υποστεί ιδιαίτερο πλήγμα από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και κατά 1% το 2016. Τον περασμένο Οκτώβριο ο οργανισμός εκτιμούσε ότι θα υπήρχε ελαφρά ανάπτυξη της οικονομίας της.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy