Αναθεωρημένο νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία – Τι προνοεί

Της Άντριας Ζαμανή

Νέο νομοσχέδιο για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στην ανέγερση πρώτης κατοικίας θα τεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών την Δευτέρα.

Προβλέπεται επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με το ΕΤΕΚ κατέληξαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετά από συζήτηση.

Μιλώντας στον Άστρα ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή ανέφερε ότι οι νέοι αριθμοί προέκυψαν μετά από έρευνα στις αιτήσεις όσων ήθελαν να επωφεληθούν του μειωμένου ΦΠΑ τα τελευταία 5 έτη.

«Αγκάθι» για το ΕΤΕΚ αποτελεί η οροφή στο συνολικό κόστος ανέγερσης διαμερίσματος που βρίσκεται στις 200 χιλ, με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου να αναφέρει ότι θα επιδιώξουν αύξηση του ποσού. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόνοια που να αφορά την ανακαίνιση κατοικίας, ενώ ένσταση υπάρχει και για την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αρχικά στη Βουλή, προνοούσε μειωμένο ΦΠΑ 5% μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. κατά την αγορά κατοικίας η διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ., κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ θα αξιολογήσει το κατά πόσον τα νέα δεδομένα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του κόμματος, Χάρης Πολυκάρπου.

Μιλώντας στον Άστρα επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Βουλή, να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο και την επέκταση του μέτρου στις ανακαινίσεις κατοικίας.

Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε επίσης ότι μετά την πίεση που δέχθηκε η κυβέρνηση, υπάρχει μια σημαντική υπαναχώρηση, λέγοντας ότι φαίνεται να αξιολογήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ σε ότι αφορά την εισαγωγή οροφής στο συνολικό κόστος κατοικίας. Τόνισε ότι στόχος είναι να μην εκμεταλλεύονται το μέτρο ολιγάρχες που θέλουν να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα σε πύργους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy