Ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω των μέτρων του κορονοϊού

Μείωση των τιμών στα τρόφιμα, αλλά αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έφεραν ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.


Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο 2021 μειώθηκε κατά 0,8%, τόσο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 όσο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρεται επίσης ότι συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020, η κατηγορία «Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο και Μεταφορές» παρουσίασε τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή με ποσοστό -5,3%, ενώ αντίθετα θετική η κατηγορία «Ένδυση και Υπόδηση» σημείωσε τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή με ποσοστό +5,4%.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων για τις τέσσερις μεγάλες οικονομικές κατηγορίες, στην «Ενέργεια» τον Ιανουάριο 2021 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε μείωση της τάξης του 10,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αλλά καταγράφει ανοδική τάση αφού σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2020 σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,6%. Αντίθετα στην κατηγορία «Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός», ο Δείκτης σημείωσε μείωση της τάξης του 3,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και παραμένει σε πτωτική πορεία αφού σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2020 σημείωσε μείωση της τάξης του 0,6%. Επίσης στα «Μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα» ο Δείκτης σημείωσε ετήσια αύξηση (+1,6%) και μηνιαία πτώση (-3,4%), ενώ στις «Υπηρεσίες» σημείωσε ετήσια αύξηση (+0,9%) και παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι οικονομικός δείκτης που καταρτίζεται για τη μέτρηση των διαχρονικών μεταβολών στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αποκτώνται, χρησιμοποιούνται ή πληρώνονται από τα νοικοκυριά και τους τουρίστες εντός της οικονομικής επικράτειας της χώρας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.