Καθέτα/ Ορίζοντας

Αναβάλλεται …και η τέχνη

Τα μειλ με τις ανακοινώσεις για αναβολές πολιτιστικών εκδηλώσεων «λόγω της έκτακτης κατάστασης των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού» έρχονται το ένα μετά το άλλο. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μάλλον δεν θα είχαν τα 75 άτομα που τις «καθιστούν» επικίνδυνες αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Έτσι κι αλλιώς αρκετοί πολίτες θα απείχαν από μονοί τους από εκδηλώσεις και συναθροίσεις, είναι περισσότερο μια πράξη ευθύνης απέναντι στην πολιτεία και την κοινωνία. Ένα αίσθημα ευθύνης που δεν επέδειξε η Εκκλησία και δυστυχώς ακόμα μια φορά η Πολιτεία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, της επιτρέπει να ενεργεί όπως θέλει, σε ένα θέμα μάλιστα τόσο σοβαρό.

Οι αναβολές αυτές έχουν οικονομικό κόστος το οποίο για κάποιους φορείς και καλλιτέχνες είναι πολύ μεγάλο και παρόλο που σίγουρα δεν είναι αυτό που προέχει τώρα, (προέχει η υγεία και να ανακοπεί, όσο γίνεται, η εξάπλωση του ιού), είναι κάτι που πρέπει να αντικριστεί από την Πολιτεία. Είναι κάτι που και άλλοι φορείς της οικονομίας ήδη συζητούν. Αρμόδια Υπουργεία, εργοδοτικοί σύνδεσμοι, συντεχνίες. Έτσι και όσοι είναι αρμόδιοι στα θέματα πολιτισμού ας κινηθούν το ίδιο.

O ΘΟΚ στην τελευταία συνεδρία του, πολύ σωστά, αποφάσισε να δει όσα προβλήματα δημιουργηθούν στους φορείς του ΘΥΜΕΛΗ με ευελιξία και κατανόηση. Πολύ θετικό αυτό αλλά ίσως χρειαστεί να γίνουν και άλλα βήματα. Αν συνεχιστεί η περίοδος μη εκδηλώσεων ίσως πρέπει να εξετάστει το θέμα να δοθούν οι χορηγίες και ας μην έχουν γίνει οι πρεμιέρες ή ακόμα έστω και να μην γίνουν γενικότερα ώστε να μπορούν να πληρωθούν οι συντελεστές και να καλυφτούν άμεσες ανάγκες της ομάδας. Επίσης οι συντελεστές να δουν μεταξύ τους πως μπορούν να χειριστούν καλύτερα εκκρεμότητες και πως μειώνουν τις ζημιές και τις απώλειές τους.

Από την άλλη οι Πολιτιστικές υπηρεσίες πρέπει να εξετάσουν πως μπορούν να συνδράμουν και να αναλάβουν και σχετικές πρωτοβουλίες για να στηρίξουν φορείς και οργανισμούς (μικρούς ή μεγάλους) που ίσως αντιμετωπίσουν οικονομική στενότητα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ένα απλό μέτρο είναι να καταβάλλουν αμέσως όσα έξοδα έχουν ήδη γίνει για εκδηλώσεις που είχαν εγκριθεί και έχουν αναβληθεί λόγω κορωνοϊού ή να δώσουν και αυτοί προκαταβολικά χορηγίες. Η ειρωνεία είναι ότι σε τελική ανάλυση το γεγονός ότι στον πολιτισμό τα κονδύλια που δίνονται είναι λίγα κάνουν πιο εύκολη την αποκατάσταση των ζημιών σε αυτό τον τομέα. Πρέπει όμως η Πολιτεία να κινηθεί αμέσως, διότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο (μικρά κονδύλια στον πολιτισμό) οι περισσότεροι πολιτιστικοί φορείς δεν έχουν καθόλου ευχέρεια να περιμένουν.

Η παρουσία της τέχνης στη ζωή μιας κοινωνίας είναι απαραίτητη και ειδικά σε στιγμές δύσκολες. Μέχρι οι καλλιτέχνες να βρουν τρόπους έκφρασης που να συνάδουν με την «έκτακτη κατάσταση»: να βγουν στο δρόμο (αλλά λίγοι-λίγοι!), στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, ας στραφούμε και σε άλλες μορφές πιο παραδοσιακές: σε ένα καλό βιβλίο, σε μια καλή ταινία, σε μια καλή μουσική. Να αντέξουμε το ζόφος που απειλεί να μας πλακώσει.

Αντώνης Γεωργίου