Η αναβάθµιση της ∆ικαιοσύνης απαιτεί διάλογο και επιστηµοσύνη

Του
Δρος Νικόλα Κυριακίδη*

 

Οι δοµές και ο τρόπος λειτουργίας του συστήµατος δικαιοσύνης στην Κύπρο βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώµης. Φυσιολογικά θα µπορούσαµε να πούµε, αφού ο τρόπος απονοµής δικαιοσύνης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους εδράζεται κάθε ευνοµούµενη πολιτεία.

Είναι γεγονός πως για πολλά χρόνια το σύστηµα δικαιοσύνης στην Κύπρο έµοιαζε βαλτωµένο σε µία άλλη εποχή και τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο δυσκολευόταν να κάνει βήµατα προς τη νέα εποχή. Τα τελευταία χρόνια, µε τη γενική παραδοχή ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, είναι γεγονός πως γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισµού του σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο παραµένει γεγονός ότι εξακολουθούν να υφίστανται σηµαντικά ζητήµατα τα οποία χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, όπως είναι η ίδια η λειτουργία των δικαστηρίων, η επίλυση του ζητήµατος των καθυστερηµένων υποθέσεων, η προσβασιµότητα στα δικαστήρια, η σωστή και χωρίς προβλήµατα εφαρµογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η υλοποίηση της πολυαναµενόµενης µεταρρύθµισης και γενικότερα η ποιότητα του δικαστικού συστήµατος.

Μόλις πρόσφατα είδαµε όλοι τη στάση διαµαρτυρίας των δικηγόρων και την αντίδραση του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου µε αφορµή τις ρυθµίσεις που προωθούνται για τη διαχείριση καθυστερηµένων υποθέσεων (backlog). Προφανώς, τέτοιες εξελίξεις αλλά και η ουσία του προβλήµατος δεν συµβαδίζουν ούτε µε τα χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου, ούτε µε το τι οι πολίτες εκλαµβάνουν ως ένα αξιόπιστο σύστηµα απονοµής ∆ικαιοσύνης, αλλά ούτε και µε το τι εκλαµβάνουν οι οικονοµικοί φορείς, εγχώριοι και ξένοι, ως ένα αποδοτικό σύστηµα το οποίο θα επιλύσει τις όποιες διαφορές γρήγορα και αξιόπιστα. Εξ ου και διαχρονικά η κατάταξη της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς δείκτες παραµένει σε χαµηλά επίπεδα συγκριτικά µε άλλες ανταγωνιστικές χώρες σε θέµατα προώθησης επενδύσεων. Είναι µάλιστα η χειρότερη δυνατή εξέλιξη ενόψει και της δροµολογηµένης εφαρµογής των νέων κανονισµών Πολιτικής ∆ικονοµίας τον Σεπτέµβριο του 2023, οι οποίοι δηµιουργήθηκαν από την Επιτροπή Dyson και οι οποίοι µπορούν να εφαρµοστούν σωστά µόνο µε την αγαστή συνεργασία όλων των παικτών του συστήµατος, δικαστών, δικηγόρων και άλλων.

∆ιαχρονικά είµαστε της άποψης -και έχει αποδειχθεί και στην πράξη- πως τα µεγάλα προβλήµατα επιλύονται µέσα από συζήτηση, µελέτη και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.

Στη Μονάδα ∆ικονοµικού ∆ικαίου του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας ξεκινήσαµε πέρσι τη διοργάνωση ενός ετήσιου συνεδρίου που στόχο έχει να καταστεί ο θεσµός στον οποίο όλοι οι εµπλεκόµενοι στον τοµέα της λειτουργίας των δικαστηρίων θα µπορούν να ανταλλάζουν απόψεις και τεχνογνωσία. Εκπρόσωποι θεσµών, δικαστές, ακαδηµαϊκοί, η δικηγορική κοινότητα, ακόµα και φοιτητές Νοµικής θα έχουν την ευκαιρία να εµπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από σηµαντικά και τρέχοντα θέµατα που απασχολούν τη νοµική κοινότητα. Στις 15 ∆εκεµβρίου διεξήχθη το 2ο ετήσιο Συµπόσιο της Μονάδας, το οποίο ήταν αφιερωµένο στη µνήµη του καθηγητή Κωνσταντίνου Κεραµέως. Υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πολιτική ∆ικονοµία µετά το Brexit: καθυστερήσεις και ανάγκη για επιτάχυνση, τεχνολογία στη δικαιοσύνη και Εναλλακτική Επίλυση ∆ιαφορών», το συµπόσιο καταπιάστηκε µεταξύ άλλων µε τις πρόσφατες µεταρρυθµίσεις στην αστική δικαιοσύνη στην Κύπρο, τις νέες τεχνολογίες και την ενσωµάτωσή τους στην πολιτική δικονοµία, εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών (ADR), τις διασυνοριακές διαφορές στην ΕΕ καθώς και τη µετά Brexit εποχή και τις επιπτώσεις της στα θέµατα δικονοµικού δικαίου και διαιτησίας. Στο συµπόσιο συµµετείχαν αρκετοί σηµαντικοί ξένοι οµιλητές, κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδοµένα.

Πιστεύουµε ότι τέτοια συνέδρια µπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για δραστικές και χρήσιµες αλλαγές στην κυπριακή ∆ικαιοσύνη, η οποία δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστέρησης ή αποσπασµατικών ενεργειών.

* Μέλος του ∆ιδακτικού Προσωπικού της Μονάδας ∆ικονοµικού ∆ικαίου, της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, ∆ικηγόρος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy