Αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου από S&P Global Ratings

ΟΙ τράπεζες στην Κύπρο είναι σχετικά πιο εκτεθειμένες σε κυκλικούς παράγοντες

 

O οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings αναβάθμισε χθες βράδυ τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου κατά μία βαθμίδα, στο BB- από Β+, αναθέτοντας σταθερή προοπτική, επικαλούμενος τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων στον ισολογισμό της, που θέτουν την τράπεζα σε ισχυρότερη θέση να αντιμετωπίσει ένα πιο δύσκολο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον οίκο, από την κορύφωση των ΜΕΔ το 2014 η τράπεζα έχει επιτύχει σωρευτική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 96% μέσω πωλήσεων και οργανικών προσπαθειών, υπενθυμίζοντας ότι στο τέλος Ιουνίου του 2022 ο δείκτης ΜΕΔ της τράπεζας βρισκόταν στο 5,7% αναπροσαρμοσμένος για την τελευταία πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ (Helix 3), που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, ενώ στα τέλη του 2019 ο δείκτης των κόκκινων δανείων βρισκόταν στο 30%.

Ο S&Ps αναφέρει ακόμη ότι η σταθερή προοπτική εξισορροπεί το βελτιωμένο προφίλ κινδύνου και την κεφαλαιοποίησή της έναντι της ανάγκης βελτίωσης της αποδοτικότητας και κερδοφορίας. «Αναμένουμε ότι η διοίκηση θα παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού υπό έλεγχο, δημιουργώντας εξοικονόμηση από το πρόσφατο σχέδιο εθελούσιας εξόδου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα θα μειωθεί περί το 63% στο τέλος του 2023 από πέραν του 70% το 2021.

Στο 10% ο δείκτης των ΜΕΔ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος

Ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα, ο S&Ps σημειώνει πως οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στο καθάρισμα των προβληματικών δανείων από το 2018 και έχουν βελτιώσει τις πρακτικές παραχώρησης δανείων. Σημειώνει ότι η μέση αναλογία δανείου ως προς την αξία της υποθήκης στεγαστικών δανείων βρισκόταν στο «άνετο» 45% στο τέλος του 2021. Εκτιμά ακόμη ότι η εισροή νέων ΜΕΔ θα προέλθει κυρίως από τα δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο 2 (των πιστωτικών απωλειών βάσει του προτύπου IFRS 9), τα οποία βρίσκονται στο 15% περίπου των συνολικών ακαθάριστων δανείων στην Κύπρο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ που είναι 9%. «Συνεπώς, αναμένουμε ο δείκτης ΜΕΔ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος να βρίσκεται περί του 10% τους επόμενους 12 με 18 μήνες», προσθέτει. Ο οίκος θεωρεί ότι οι παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι έμμεσες επιπτώσεις από τη Ρωσία, εμπορικό εταίρο της Κύπρου, θα επηρεάσει τις κυπριακές τράπεζες, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι σε «διαχειρίσιμα επίπεδα».

 

 

Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ΜΕΔ
«Το καθάρισμα δεν έχει τελειώσει», επισημαίνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα κόκκινα δάνεια παραμένουν υψηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ είναι 50% και ο οίκος σημειώνει πως αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ΜΕΔ στο μέλλον. «Και αυτό διότι οι πωλήσεις δανείων θα καταστούν πιο δύσκολες και η πλειονότητα των ΜΕΔ είναι κόκκινα δάνεια νοικοκυριών που είναι δύσκολα να μεταφερθούν», εξηγεί ο οίκος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.