Για τις 8 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η συνέχιση της δίκης του αντιρρησία συνείδησης Μουράτ Κανατλί σε «στρατοδικείο» στην Λευκωσία επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει εφεδρεία το 2010 και το 2011.

Ο «εισαγγελέας», Ντογά Τοκάι δήλωσε ότι μόλις πληροφορήθηκε για την αγωγή που κατέθεσε ο κ. Κανατλί στο ΕΔΑΔ και ζήτησε χρόνο να αξιολογήσει την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του «στρατοδικείου».

Ο δικηγόρος του Κανατλί, Οντζέλ Πολιλί, που δεν έφερε ένσταση στο αίτημα για αναβολή, ανέφερε ότι ο πελάτης του προσέφυγε στο ΕΔΑΔ λόγω της καταδίκης του το 2014 (στα κατεχόμενα) και η Τουρκία θα πρέπει να επιδώσει στο ΕΔΑΔ τις θέσεις της για την εν λόγω υπόθεση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της διαδικασίας στο «στρατοδικείο» ο Μουράτ Κανατλί χαρακτήρισε ενδιαφέρον το ότι ο «εισαγγελέας» έμαθε πρόσφατα για την αγωγή στο ΕΔΑΔ, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει την πληροφορία πως την Τουρκία στο ΕΔΑΔ υπερασπίζεται πρώην «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου» και γι’ αυτό είχε ενημερωθεί η «εισαγγελία».

Το ότι αναβλήθηκε η λήψη απόφασης δεν σημαίνει ότι η ιστορία τέλειωσε, πρόσθεσε ο κ. Κανατλί, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν άλλοι δύο αντιρρησίες συνείδησης, ο Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί και ο Χαλίλ Καραπατσιάογλου, οι δίκες των οποίων ακολουθούν. Σημείωσε δε ότι ο πρώτος έχει προσφύγει επίσης στο ΕΔΑΔ.

Ο Μουράτ Κανατλί θεωρεί ότι η έκβαση της δικής του υπόθεσης δεν αφορά μόνο τον ίδιο καθώς ακολουθούν κι άλλοι αντιρρησίες συνείδησης. Πιστεύει ότι η ανακοίνωση από πλευράς «κυβέρνησης» πως προωθείται «νομοσχέδιο» ώστε να μην διώκονται, είναι σημαντική, αλλά πρέπει να έχει και αποτέλεσμα. Για τις 8 Νοεμβρίου είπε πως εάν του επιβληθεί πρόστιμο θα το πληρώσει.